Een schadebehandelaar is iemand die schadeclaims van cliënten behandelt in de verzekeringswereld. Je bent het eerste aanspreekpunt van mensen die schade melden en staat telefonisch in contact met de cliënt en verzekeraar. 

Je kan als schadebehandelaar aan het werk voor een verzekeringsmaatschappij, als zzp’er of bij een bedrijf waar je een bepaalde verzekeraar vertegenwoordigt. Hoe lang een schadeproces duurt hangt af van de omvang van de schade die mensen aan je doorgeven. Soms ben je in een middag klaar en andere keren ben je er een week mee bezig. 

wat doet een schadebehandelaar?

Een schadebehandelaar is iemand die mensen helpt om hun schade vergoed te krijgen van de verzekeraar. Als schadebehandelaar ben je onder andere verantwoordelijk voor:

  • onderzoeken en beoordelen van schadeclaims

  • vragen stellen aan de eiser

  • schadeclaims bespreken met de verzekeraar

  • hulp inschakelen van een schade-expert

Wil je weten wat je gaat verdienen als schadebehandelaar? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Wil je ook weten hoe de schade van cliënten er in het echt uitziet? En kan je de schade goed beoordelen? Dan kan je als schadebehandelaar doorgroeien naar een functie als schade-expert. In deze functie ga je ook naar mensen toe, terwijl je als schadebehandelaar vooral vanachter je bureau werkt. 

Vind je het dus leuk om op pad te gaan, de oorzaak van de schade te vinden en deze vervolgens te beoordelen? Dan is een functie als schade-expert een mooie doorgroeimogelijkheid. Je staat in contact met de verzekeraar en handelt de claim af. Zo krijgen je cliënten het juiste bedrag uitgekeerd door de verzekeraar.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als je als schadebehandelaar aan de slag gaat, ga je binnen een specifieke branche aan het werk. Er zijn heel veel verschillende soorten schade, dus je specialiseert je meestal snel als je aan het werk gaat als schadebehandelaar. Bijvoorbeeld op een van deze manieren:

  • claimbehandelaar

Een claimbehandelaar is iemand die werkt voor uitkeringsinstanties zoals het UWV. Je beoordeelt hoeveel geld mensen maandelijks mogen ontvangen en zorgt ervoor dat zij hun uitkering op tijd uitbetaald krijgen. Je hebt vaak te maken met mensen die bijvoorbeeld ontslagen zijn of arbeidsongeschikt zijn verklaard

  • letselschadebehandelaar

Een letselschadebehandelaar beoordeelt vergoedingen voor lichamelijk letsel. Je hebt voor deze functie dus wel wat medische kennis nodig. Door deze kennis weet je gerichte vragen te stellen en ga je samen met de eiser er goed voor zitten om het beste uit de verzekering te halen

  • schadebehandelaar voertuigen

Of de verzekerde nu de berm in is gereden met de scooter of ‘s morgens ziet dat de autoruit is ingeslagen: jij weet hoe je het meeste uit de verzekering van je cliënt haalt. In deze rol weet je alles over voertuigverzekeringen en geef je aan de verzekering door wat er precies is gebeurd. Jouw schaderapport wordt vervolgens bekeken door de verzekeraar, die daarna een bedrag uitkeert aan je cliënt

Kan je niet wachten om mensen te helpen? Dan is een baan als schadebehandelaar een mooie stap voor je. Het is natuurlijk wel zo fijn om te weten wat je kan verwachten als je gaat werken als schadebehandelaar. De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als schadebehandelaar

Wordt de schade van je cliënt gedekt door de verzekering of kom je erachter dat dit helaas niet het geval is? Jij weet goed te beoordelen wat de schade is, hoe die veroorzaakt is en welke stappen nodig zijn om het verzekeringsgeld op de rekening van je cliënt te krijgen. Daarvoor voer je de volgende taken uit:

  • schade beoordelen

Je krijgt mensen aan de telefoon die hun schade aan je doorgeven. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste vragen stelt, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van de oorzaak. Werk je als zzp’er? Dan geef je de schade door aan de verzekering. Werk je zelf voor een verzekeraar? Dan meld je de schade aan de juiste afdeling.

  • rapport schrijven

Nadat je met de cliënt hebt gesproken stel je een schaderapport op. Dit stuur je naar de verzekeringsmaatschappij of geef je door aan de juiste afdeling als je zelf voor een verzekeraar werkt. Hierin staan eventueel ook de bevindingen van een schade-expert, zoals de oorzaak van de schade, wie hiervoor aansprakelijk is, hoe alles gerepareerd wordt en het kostenplaatje ervan.

  • verzekeringsfraude tegengaan

In je werk is het belangrijk dat je goed weet hoe schade is ontstaan en of mensen eerlijk zijn wanneer ze hun schade doorgeven. Vertrouw je het niet en denk je dat mensen misbruik maken van hun verzekering? Dan is het jouw taak dit te melden.

wie zijn je collega’s?

Je werkt als schadebehandelaar vooral zelfstandig aan een schadeclaim en hebt alleen contact met je cliënt en de verzekeraar. Op kantoor zijn er natuurlijk wel veel collega’s die hetzelfde werk uitvoeren als jij. Heb je dus een vraag en weet je iets niet helemaal zeker, dan kan je dit altijd navragen bij je collega’s. Daarnaast sta je ook veel in contact met verzekeringsmensen en schade-experts om claims goed te beoordelen en af te handelen.

je werkplek op kantoor

Als schadebehandelaar werk je elke dag op kantoor, waar je veel telefoneert met cliënten en verzekeraars. En je bent natuurlijk niet alleen op kantoor! In de pauze ga je daarom gezellig met je collega’s lunchen. Bij sommige bedrijven is het ook mogelijk om vanuit huis te werken. Lijkt dit je wat? Bespreek dan de mogelijkheden.

leuke bedrijven om te werken als schadebehandelaar

Er zijn een heleboel verzekeraars waar je als schadebehandelaar kan gaan werken. En via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • achmea! Ga werken bij de grootste verzekeraar van Nederland en behandel hier de schadeclaims. Extra leuk: je gaat werken in een leuke omgeving waar je deel uitmaakt van een groot team

  • univé, een landelijke verzekeraar waar het niet gaat om winst draaien, maar echt om de cliënt te helpen. Lijkt je dit wat? Dan zit je hier misschien wel perfect op je plek

de werktijden van een schadebehandelaar

Als schadebehandelaar heb je regelmatige werktijden. Je zit dus op vaste dagen en tijden op kantoor. De weekenden heb je vrij en in de avonden kan je lekker ontspannen. Wil je fulltime aan het werk of juist parttime? Dan kan dat ook. Jij bepaalt!

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Ben je enthousiast over een functie als schadebehandelaar? Dan vragen bedrijven vaak om een hbo-denkniveau. Een specifieke opleiding is niet altijd nodig, hoewel juridische opleidingen je makkelijker aan een baan als schadebehandelaar helpen. Wel wordt van je verwacht dat je een cursus Wet op het financieel toezicht (Wft) volgt, dit is namelijk verplicht vanuit de overheid. 

Je volgt deze cursus makkelijk via Randstad! Iedereen die via Randstad werkt kan altijd gebruik maken van de online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De naam zegt het al: een schadebehandelaar behandelt schade. Aan de hand van informatie die je van een eiser krijgt, stel je een rapport op met alle informatie, waar de verzekeringsmaatschappij vervolgens mee aan de slag gaat. Er zijn er enkele eigenschappen die daarbij handig zijn om te hebben:

  • oplossend vermogen

In deze functie doe je je best om vervelende situaties van cliënten op te lossen en te verzachten. Samen met je cliënt kijk je wat je kan betekenen en doe je je best om een eerlijke geldsom terug te krijgen van de verzekering

  • oplettendheid

Je hebt een sterk inschattingsvermogen en let goed op wanneer mensen je de oorzaak van hun schade vertellen. Denk je dat er iets niet klopt? Dan weet je de juiste vragen te stellen, waardoor je achter de waarheid komt. Zo voorkom je fraude

  • communicatief sterk

Je staat als schadebehandelaar de hele dag in contact met mensen die schade melden. De manier waarop kan soms heftig zijn. Het is daarom fijn als je beschikt over sterke communicatieve vaardigheden en je kan inleven in je cliënten. Wel is het van belang dat je het gesprek ook goed kan sturen en het zakelijk houdt wanneer dit nodig is.

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als schadebehandelaar via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over schadebehandelaars

  • wat doet een schadebehandelaar?

    Een schadebehandelaar beoordeelt de schade van spullen die cliënten opgeven. Dit doe je vooral telefonisch en maakt vervolgens een rapport met alle informatie. Dit rapport geef je aan de verzekering die dan kijkt naar hoeveel geld uitgekeerd wordt aan de cliënt. Je bemiddelt tussen cliënt en verzekeraar. Meer weten over deze functie? Lees het hier!

  • wat verdien je gemiddeld als schadebehandelaar?

    Gemiddeld ga je ongeveer 2.312 euro bruto per maand verdienen. Als je fulltime aan de slag gaat dan is dat per jaar zo’n 29.963 euro bruto. Ga je werken als flexmedewerker, dan verdien je ongeveer 13,35 euro per uur. Weten wat dit beroep inhoudt? Bekijk het hier.

  • is schadebehandelaar moeilijk?

    Heb je voldoende kennis over het soort schade dat je moet beoordelen, ben je oplettend en heb je sterke communicatieve vaardigheden, dan hoeft dit werk niet moeilijk te zijn. Nieuwsgierig naar deze functie? Bezoek de pagina.

  • waarom is het leuk om te werken als schadebehandelaar?

    Het werk als schadebehandelaar is leuk, omdat je mensen helpt in moeilijke situaties. Je haalt een last van hun schouders en maakt gebruik van kennis die je hebt over een specifiek vakgebied. Benieuwd naar een baan als schadebehandelaar? Lees hier meer.

  • hoe moet ik solliciteren op een schadebehandelaar vacature?

    Solliciteren als schadebehandelaar is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Solliciteer hier!

    Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!