Pas je zoekopdracht aan om meer resultaten te zien. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het verwijderen van één of meerdere filters.
  • Pas de functietitel aan en controleer op spelfouten.
  • Het aanvinken van meerdere vakgebieden.
  • Zocht je op postcode? Controleer dan of je een volledige postcode hebt gebruikt, bijvoorbeeld 1234 AA.

Een redacteur is iemand die zorgt dat bepaalde informatie gepubliceerd wordt. Je belangrijkste taak is het creëren van content voor het medium waarvoor je werkt. Welk medium dat is, verschilt per werkgever. Denk aan: website, social media, tv, radio, krant, tijdschrift of boek. 

Soms maak je als redacteur zelf de inhoud van een publicatie, door bijvoorbeeld een tekst te schrijven of een video te maken. Maar het kan ook zijn dat je als redacteur alleen verantwoordelijk bent voor de inhoud, en je andere mensen inzet voor het maken van die inhoud. Zoals journalisten, tekstschrijvers of videomakers. 

Als redacteur kan je op veel verschillende plekken aan de slag. Vaak werk je als redacteur in de mediawereld, maar je kan ook bij andere organisaties aan de slag zoals de overheid, opleidingsinstellingen of marketingbureaus. 

wat doet een redacteur?

Als redacteur ben je verantwoordelijk voor:

  • creëren van content

  • kwaliteit van publicaties

  • coördinatie en planning van publicaties

  • halen van deadlines

  • bedenken van nieuwe ideeën 

  • aansturen van andere makers, zoals journalisten

Wil je weten wat je als redacteur verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als redacteur via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Als redacteur heb je veel doorgroeimogelijkheden. Het is een logische stap om van redacteur door te groeien naar de functie van eindredacteur. De eindredacteur wordt ook wel redactiechef genoemd en stuurt het team van redacteuren aan. Daarnaast houd je als eindredacteur de inhoud van alle publicaties in de gaten. Klopt er iets niet? Dan kan je als eindredacteur nog snel wat laatste wijzigingen doorvoeren. 

Als eindredacteur kan je vervolgens weer doorgroeien tot hoofdredacteur. Als hoofdredacteur ben je eindverantwoordelijk voor alle publicaties. Daarnaast heb je als hoofdredacteur ook de leiding over de gehele redactie (het team van alle redacteurs). 

Bovendien kan je als redacteur ook doorgroeien naar andere functies binnen de communicatiewereld, zoals:

  • tekstschrijver

  • persvoorlichter

  • woordvoerder

  • communicatiemanager

En wil jij je doorgroeimogelijkheden verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

De mediawereld is groot en altijd in beweging. Hierdoor zijn er verschillende soorten redacteuren. We zetten er een aantal voor je op een rij: 

  • online redacteur of webredacteur: als webredacteur ben je altijd bezig met de content op websites. Dit kan je voor één specifieke website doen, maar je kan er ook een aantal beheren. Het is belangrijk dat je een grafisch oog hebt en het leuk vindt om te werken met contentmanagementsystemen

  • bureauredacteur: als bureauredacteur werk je - zoals de naam al verklapt - achter een bureau en heb je veel coördinerende taken. Als bureauredacteur werk je vaak bij een televisie- of radioprogramma. Van het bewaken van de planning tot het regelen van gasten: jij bent het eerste aanspreekpunt 

  • beeldredacteur: als beeldredacteur heb je oog voor alles dat met beeld te maken heeft. Je houdt je vooral bezig met de selectie, ontwikkeling, samenstelling en afstemming van foto’s, video’s en animaties. Maar je bent ook verantwoordelijk voor het beeldarchief en de stock (voorraad)

  • social media redacteur: als redacteur social media weet jij precies welk social media kanaal je het best kan inzetten voor welke boodschap. Je beheert verschillende accounts, maakt content en bedenkt een goede social media contentstrategie om zoveel mogelijk mensen te bereiken

  • acquirerend redacteur: dit betekent dat je als redacteur bij een uitgeverij werkt. Je beoordeelt manuscripten, haalt taalfouten er meteen uit en adviseert schrijvers over hun teksten 

  • redacteur bij een krant of tijdschrift: als redacteur bij een krant krijg je vaak een eigen portefeuille toegewezen waar je veel over schrijft. Hierdoor richt je je specifiek op één onderwerp, bijvoorbeeld: sportredacteur, financieel redacteur of cultuurredacteur

Als redacteur ben je de hele dag bezig om een creatieve invulling te bedenken en te maken voor een medium. Alles draait om communicatie! Hoe je takenpakket er als redacteur precies uitziet, verschilt per werkgever. Wat kan je verwachten als je gaat werken op een redactie? De volgende algemene zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als redacteur

  • creëren van content

De belangrijkste taak van een redacteur is natuurlijk het creëren van content. Je zorgt er altijd voor dat er iets gepubliceerd kan worden. Je bent verantwoordelijk voor de inhoud van de content en denkt ook mee over de vorm. Op welke manier kan je de informatie het best verpakken: in een longread, een korte infographic of een strakke video? Jij weet het! 

  • coördinatie en bewaking van de planning

Als redacteur werk je vaak met deadlines: jij weet precies wanneer er wat gepubliceerd moet worden. En als redacteur ben je er dan natuurlijk ook verantwoordelijk voor dat de planning daadwerkelijk gehaald wordt! Je hebt altijd het overzicht en stuurt bij wanneer nodig

  • aansturen van andere makers

Je kan als redacteur zelf aan de slag om content te maken, door bijvoorbeeld een tekst te schrijven. Maar vaker zet je andere makers in om tot een mooi eindresultaat te komen. Je weet precies wat je moet zeggen in een briefing om het eindresultaat te ontvangen dat jij voor ogen hebt 

  • bedenken van nieuwe ideeën

Een boodschap origineel overbrengen? Laat dat maar aan jou over! Tijdens de redactievergadering pitch jij telkens weer nieuwe ideeën om een onderwerp op een originele manier te belichten 

wie zijn je collega’s?

Als redacteur werk je vaak op een redactie met andere redacteuren. Je wordt aangestuurd door de eindredacteur of redactiechef en hebt ook contact met je hoofdredacteur.

Het verschilt per werkplek met wie je verder contact hebt op een dag. Werk je bijvoorbeeld als webredacteur bij een overheidsorganisatie? Dan heb je vaak contact met medewerkers van de marketing- en communicatieafdeling, zoals communicatieadviseurs of online marketeers. Ook schakel je vaak andere (freelance) tekstschrijvers in. 

Werk je als redacteur bij een radio- of televisieprogramma? Dan heb je veel contact met de presentatoren, maar ook met collega’s achter de schermen zoals de regisseur of productieleider. Daarnaast spreek je ook gasten die in het radio- of televisieprogramma verschijnen. 

Werk je bij een krant of tijdschrift? Dan kom je als redacteur in aanraking met journalisten en columnisten. Maar je schakelt ook met vormgevers en fotografen.

je werkplek: op de redactie

Als redacteur werk je binnen, op een vaste locatie achter een bureau. Je zit de meeste tijd achter een computer, omdat je jouw werk vooral digitaal doet. 

Waar je bureau precies staat, hangt af van je werkgever. Je kan als redacteur in de mediawereld aan de slag bij een krant, tijdschrift, vakblad, uitgeverij, televisieprogramma of radioprogramma. Je werkt dan vaak in een grote redactieruimte met andere collega’s. 

Maar je kan als redacteur ook buiten de media werken. Vaak werk je dan bij een grote organisatie, zoals de overheid of opleidingsinstelling, en staat je bureau in een kantoorpand. 

de werktijden van een redacteur

De werktijden van een redacteur verschillen per werkplek. Je kan als redacteur werken op regelmatige kantoortijden, bijvoorbeeld wanneer je als webredacteur bij de overheid aan de slag gaat. Maar het komt als redacteur ook vaak voor dat je op wisselende tijden en dagen werkt. 

Wanneer je in de mediawereld aan de slag gaat, werk je vaak (voor een deel) buiten kantoortijden. Je begint bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg al met werken, of werkt juist door tot laat in de avond. Bijvoorbeeld omdat je werkt bij een talkshow die ‘s avonds uitgezonden wordt op tv, of bij een radioprogramma dat juist ‘s ochtends vroeg wordt opgenomen.

Om als redacteur aan de slag te gaan, heb je de juiste opleiding nodig. Er is niet één specifieke opleiding voor de baan van redacteur: er bestaan verschillende studies om de juiste kennis en ervaring op te doen. Bijvoorbeeld:

  • communicatiewetenschappen (wo)

  • journalistiek (hbo)

  • media en journalistiek (wo)

  • media, informatie en communicatie (hbo)

Wil je als redacteur in de uitgeverswereld aan de slag? Dan zijn de universitaire studies Literatuurwetenschappen of Nederlandse taal en literatuur ook erg geschikt.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De belangrijkste eigenschap voor een goede redacteur? Dat je communicatief sterk bent! Als redacteur ben je de hele dag bezig met communicatie: je vertaalt en bewerkt informatie op zo’n manier dat het interessant wordt voor je doelgroep. Je snapt hoe je een boodschap overbrengt, maar je bent ook goed in overleggen en samenwerken met collega’s. 

Daarnaast zijn de volgende eigenschappen ook belangrijk voor een redacteur:

  • nieuwsgierig: je hebt een brede belangstelling en vindt het leuk om je te verdiepen in een onderwerp waar je nog maar weinig van afweet. Wat het onderwerp ook is, jij weet de juiste vragen te stellen!

  • stressbestendig: als redacteur werk je vaak met strakke deadlines. Jij weet daar goed mee om te gaan. Loopt iets anders dan gepland? Jij denkt in oplossingen en zorgt dat de planning alsnog gehaald wordt!

  • creatief: een nieuw verhaal bedenken? Jij loopt altijd over van ideeën en denkt maar al te graag mee! Ook als er al vaker over een bepaald onderwerp is gepubliceerd, weet jij er nog een originele draai aan te geven

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als redacteur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over redacteuren

  • wat doet een redacteur?

    Als redacteur zorg je ervoor dat bepaalde informatie gepubliceerd wordt. Je belangrijkste taak is het creëren van content voor het medium waarvoor je werkt. Dit medium kan online zijn, zoals websites en social media kanalen, maar ook op tv of op de radio, of in een krant, tijdschrift of boek. Je kan als redacteur dus op veel verschillende plekken aan de slag. Lees op deze pagina verder wat het takenpakket van een redacteur is. 

  • wat verdient een redacteur?

    Als fulltime redacteur verdien je gemiddeld tussen de 2.534 en 2.911 euro bruto per maand. Per jaar is dat 34.636 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 15,72 euro per uur. Lees hier meer over het salaris van een redacteur.

  • welke opleiding heb je nodig om redacteur te worden?

    Om als redacteur aan de slag te gaan, heb je de juiste opleiding nodig. Er bestaat niet één specifieke opleiding voor een baan als redacteur, maar er zijn verschillende studies die je klaarstomen voor het vak van een redacteur. Bijvoorbeeld: Communicatiewetenschappen (wo), Journalistiek (hbo), Media en Journalistiek (wo) of Media, Informatie en Communicatie (hbo). 

    Wil je als redacteur in de uitgeverswereld aan de slag? Dan zijn de universitaire studies Literatuurwetenschappen of Nederlandse taal en literatuur ook erg geschikt. Check deze pagina om meer te lezen over welke opleiding en kwalificaties je nodig hebt om te werken als redacteur. 

  • hoe moet ik solliciteren op een redacteur vacature?

    Solliciteren als redacteur is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!