docent aardrijkskunde vacatures

Docent Aardrijkskunde

  • Maastricht
  • € 3.001 - 4.930 per maand
  • 10 - 40 uur, 2 - 5 dagen p.w.
  • HBO

Dagelijks sta jij als docent Aardrijkskunde voor een mooie uitdaging; hoe ga ik de leerlingen kennis laten maken met stroomgebieden, vulkanisme en erosie en hoe weet ik dit op een enthousiaste manier over te brengen? Klinkt dit voor jou als muziek in je oren en neem je leerlingen graag mee op ‘’reis’’? Scroll dan snel even door naar de rest van deze vacature voor docent Aardrijkskunde ...

bekijk vacature

Docent Aardrijkskunde

  • Nijmegen
  • € 3.001 - 4.930 per maand
  • 10 - 40 uur, 2 - 5 dagen p.w.
  • HBO

Weet jij alles van rivieren, gebergten en topografie? Dan is deze vacature voor docent Aardrijkskunde misschien wel iets voor jou! Je laat leerlingen enthousiast kennismaken met aardrijkskundige begrippen en je wordt enhousiast van het delen van jouw kennis. Klinkt dit voor jou als muziek in de oren en neem je graag de leerlingen op ‘’reis’’? Scroll dan snel even door naar wat je gaat ...

bekijk vacature

Een docent aardrijkskunde geeft les op een middelbare school. Je geeft les aan s tussen de 12 en de 18 jaar en neemt hen op een boeiende manier op sleeptouw langs verschillende thema's en onderwerpen uit het vakgebied.

wat doet een docent aardrijkskunde?

Een docent aardrijkskunde geeft natuurlijk aardrijkskundeles. Maar bij werken als leraar op een middelbare school komt nog meer kijken, zoals toetsen nakijken, werkstukken begeleiden en docentenvergaderingen bijwonen. En je zorgt ook dat je op de hoogte blijft van de belangrijkste nieuwe kennis in je vakgebied. Meer weten over werken als aardrijkskundeleraar? Lees dan snel verder!

Wil je weten wat je gaat verdienen als aardrijkskundedocent? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als je als docent aardrijkskunde werkt, word je betaald volgens de cao voortgezet onderwijs (cao vo). Ook je secundaire arbeidsvoorwaarden zijn op die manier prima geregeld. En wat dacht je van extra veel vakantie? 

Als docent in het voortgezet onderwijs geef je natuurlijk geen les tijdens de schoolvakanties. Lekker veel vrije dagen dus! Daar staat wel tegenover dat je doordeweeks soms langere dagen maakt om proefwerken na te kijken of lessen voor te bereiden. 

wanneer ga je meer verdienen als docent aardrijkskunde?

Je salarisschaal hangt af van je taken als leraar. Er zijn drie salarisschalen in het voortgezet onderwijs: LB, LC en LD. Elke schaal bestaat uit vijftien treden. Doe je je werk goed? Dan krijg je ieder jaar opslag. Meer weten over je salaris als docent aardrijkskunde? Lees hier alles over de salarisschalen voor docenten in het voortgezet onderwijs.

In het voortgezet onderwijs zijn er twee soorten docenten: leraren met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid en leraren met een tweedegraads bevoegdheid. Dat betekent dat je ook aan andere groepen lesgeeft:

  • een docent met een tweedegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs mag lesgeven aan de onderbouw (de eerste drie klassen) van de havo en het vwo. Ook mag je lesgeven op het vmbo, in het beroepsonderwijs en volwassenenonderwijs en in het praktijkonderwijs. Om een tweedegraads bevoegdheid te krijgen volg je een lerarenopleiding aan de hogeschool

  • als leraar met een eerstegraads bevoegdheid mag je daarnaast ook lesgeven aan de bovenbouw op de havo en het vwo. Je volgt een opleiding tot eerstegraads docent aan een hogeschool of universiteit

Meer weten over werken in het middelbaar onderwijs? Lees hier alles over werken als docent in het voortgezet onderwijs

Doorgroeien als docent aardrijkskunde? Dat kan zeker! Denk aan het maken van de stap van een tweede- naar een eerstegraadsbevoegdheid. Óf leid jezelf op in het geven van andere vakken. Ook maak je jouw werk inhoudelijk interessanter als je een rol van mentor of sectievoorzitter op je neemt. Heb jij veel ambitie? Groei dan door tot conrector!

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als docent aardrijkskunde heb je een hele belangrijke taak: bouwen aan de ontwikkeling van je leerlingen! Jij weet hoe je je leerlingen kan boeien met je kennis. Je brengt die zelfs op zo'n manier dat ze je jaren later nog zullen herinneren! 

Krijg jij energie van werken met jongeren en vind je het leuk om kennis over te dragen? Dan is docent misschien wel jouw nieuwe baan! En in dat geval is goed om de volgende zaken helder te hebben:

dit is je takenpakket als docent aardrijkskunde

Het functieprofiel voor een docent aardrijkskunde spreekt natuurlijk voor zich: je gaat lesgeven in het vak aardrijkskunde op de middelbare school! Maar er komen nog wel iets meer verantwoordelijkheden kijken bij een baan als leraar aardrijkskunde. Lees hieronder alles over je taken: 

lesgeven

Uitleggen hoe vulkanen werken, vertellen wat globalisering is en de klimaatproblematiek helder overbrengen: jij draait er je hand niet voor om. Als docent aardrijkskunde weet je precies hoe de aarde in elkaar zit en werkt. Je legt de stof uit aan je leerlingen en checkt of ze alles goed begrepen hebben. En natuurlijk geef je ze af en toe ook een proefwerk of overhoring over wat je ze hebt geleerd.

lessen voorbereiden

Een goede les begint bij de juiste voorbereiding. Je bent daarom - als je niet voor de klas staat - ook veel bezig met het voorbereiden van je lessen. Wat is het leerdoel, wat zijn de belangrijkste onderwerpen en hoe leg je die het beste uit? Je bereidt de stof iedere keer goed voor en bedenkt de opdrachten die erbij passen. Jouw creativiteit maakt het verschil of je de klas inspireert of niet!

leerlingen begeleiden

Het werk van een docent aardrijkskunde houdt niet op als de les voorbij is. Je kijkt toetsen na, begeleidt leerlingen bij hun opdrachten en doet de bijhorende administratie. En als leraar ben je er ook persoonlijk voor je leerlingen. Ze zitten vaak midden in hun puberteit en er gebeurt veel in hun leven. Als docent ondersteun je je leerlingen bij hun ontwikkeling. Bij jou kunnen ze altijd terecht!

wie zijn je collega’s?

Werken in het onderwijs doe je niet alleen, maar met al je collega-docenten! Samen stomen jullie de leerlingen klaar voor de toekomst. Je werkt dus samen met alle andere leraren op de middelbare school! 

Je collega’s zijn bijvoorbeeld de docent biologie, docent Duits, docent economie, docent Engels, docent Nederlands, docent wiskunde en de docent natuur- en scheikunde. Maar je hebt natuurlijk ook de afdelingsleiders, de directeur, de conciërges, de roostermakers en de onderwijsondersteuner! 

Op de lerarenkamer kan je altijd terecht voor een praatje en een kopje koffie. Zo halen jullie samen elke dag het beste uit elkaar!

werken op een middelbare school

Jouw podium? Het klaslokaal op een middelbare school, natuurlijk! Dit is jouw domein waar je echt connecteert met je klas en waar jij de lessen naar een hoger niveau tilt.

Daarnaast doe je ook administratie en kijk je proefwerken en opdrachten na. Dat laatste doe je soms ook thuis: wat voor sommigen een fijne uitkomst is voor werk-privébalans. En ook fijn: er is altijd wel een middelbare school in de buurt waar je aan de slag kan. Zo ben je nooit lang onderweg naar je werk! 

de werktijden van een docent aardrijkskunde

Jouw uren voor de klas vallen binnen de lestijden van jouw leerlingen. Maar waar je wordt ingepland en hoe je rooster eruit ziet, hangt af van de planning van de school of scholen waar je aan de slag gaat. Sluiten je uren niet helemaal aan? Dan kan je tussendoor al toetsen nakijken of lessen voorbereiden. Een groot stuk van je werktijd gaat immers naar dat soort taken. En wanneer je die werkuren inplant, is uiteraard je eigen keuze."

Je kan zowel parttime als fulltime aan de slag als docent aardrijkskunde. En een groot voordeel van werken in het onderwijs: je bent vrij tijdens de schoolvakanties! Je geniet dus net als je leerlingen van een heerlijk lange zomer. 

Per direct op zoek naar een korte klus als inval-leraar? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om docent aardrijkskunde te worden heb je een eerstegraads of tweedegraads onderwijsbevoegdheid nodig. Je volgt deze opleiding aan een hogeschool of universiteit. Tijdens je opleiding tot docent aardrijkskunde ga je meteen in de praktijk in de slag: al vanaf het eerste jaar loop je stages op de middelbare school. Zo doe je meteen praktijkervaring op! 

omscholen tot docent

Wil jij je omscholen tot docent? Kijk dan ook eens naar onze opleidingen binnen het onderwijs. Samen zorgen we ervoor dat jij snel je tweede bevoegdheid haalt.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

eigenschappen en competenties voor docent aardrijkskunde

De belangrijkste eigenschap van een goede docent aardrijkskunde? Je kennis op een erg inspirerende en boeiende manier kunnen delen! Jij legt alle moeilijke begrippen en processen uit en maakt ze begrijpelijk voor je leerlingen. En verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk om te hebben: 

  • inhoudelijke kennis: natuurlijk moet je de stof eerst zelf begrijpen en uit je hoofd kennen voordat je alles uit kan leggen aan je leerlingen. Moeilijke topografie, hoe een rivier in elkaar zit en wat klimaatverandering voor de wereld betekent; jij bijt je vast in de stof en vindt het leuk om de onderwerpen helemaal uit te pluizen. 

  • passie voor onderwijs: de allerbelangrijkste eigenschap van een goede leraar is een hart hebben voor het onderwijs. Je wordt er blij van om jongeren iets bij te brengen en je kennis te delen. En dat merken je leerlingen! Je brengt je enthousiasme voor de verschillende onderwerpen over en inspireert je leerlingen. Wie weet doe je het zelfs zo goed dat ze zelf later ook het onderwijs in willen!

  • leiderschap: een goede docent is een kei in orde houden. Wat er ook gebeurt in de klas, jij houdt het overzicht en de leiding over de klas!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via de Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als aardrijkskundedocent via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over docenten aardrijkskunde

  • wat doet een docent aardrijkskunde?

    Een docent aardrijkskunde geeft de aardrijkskundeles op een middelbare school. Naast het lesgeven bereid je als docent aardrijkskunde ook lessen voor, kijk je toetsen na, doe je de administratie en woon je vergaderingen bij. Meer weten over werken als aardrijkskundeleraar? Lees er alles over op deze pagina!

  • wat verdien je gemiddeld als docent aardrijkskunde?

    Onze salarischecker laat zien dat docenten aardrijkskunde die via Randstad aan het werk zijn gemiddeld tussen de 3.552,- en 4.079,- euro bruto per maand verdienen. Dit is op basis van een 40-urige werkweek. Per jaar is dat gemiddeld 45.792 euro bruto! Lees hier alles over werken als docent aardrijkskunde!

  • heb je ervaring nodig om docent aardrijkskunde te worden?

    Om te beginnen met werken als docent aardrijkskunde moet je de juiste opleiding afgerond hebben en daarnaast werkervaring hebben opgedaan door middel van stages.

  • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als docent aardrijkskunde?

    Om aan de slag te kunnen als docent aardrijkskunde moet je de juiste opleiding hebben afgerond. En verder leg je ingewikkelde stof als de beste uit en vind je het leuk om met jongeren te werken.

  • hoe moet ik solliciteren op een vacature voor docent aardrijkskunde?

    Solliciteren als docent aardrijkskunde is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je  cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • hoe lang duurt een opleiding tot docent aardrijkskunde?

    Een opleiding tot tweedegraads aardrijkskundedocent duurt vier jaar. Om ook een eerstegraads bevoegdheid te halen volg je daarna een hbo-master. Deze opleiding duurt twee tot drie jaar en is naast je werk (in deeltijd) te volgen. Heb je al een wo-bachelor of wo-master die aansluit op het vak aardrijkskunde? Dan kan je vaak ook je eerstegraads bevoegdheid aan de universiteit halen.