calculator werkvoorbereiders vacatures

Een calculator is iemand die de kosten van een project bepaalt aan de hand van nauwkeurige berekeningen. Als calculator, ook wel werkvoorbereider genoemd, ben je vaak werkzaam in de bouw bij een aannemersbedrijf, architectenbureau, adviesbureau of bij de overheid. Met bouwkundige tekeningen, omschrijvingen van het uit te voeren werk en prijsgegevens bepaal jij de benodigde materialen, uren en personeel. 

Laat dat rekenen dus maar aan jou over! Als calculator probeer je natuurlijk een zo scherp mogelijke prijs te bereiken door te onderhandelen met leveranciers en aannemers. Samen met de projectleider bepaal je uiteindelijk welke leveranciers en aannemers de klus mogen uitvoeren. 

Op deze pagina gebruiken we beide functietitels door elkaar.

wat doet een calculator?

Als calculator werkvoorbereider bekijk je verschillende gegevens en bepaal je op basis daarvan de materialen die nodig zijn en de kosten. Je vraagt bij verschillende aannemers en leveranciers offertes op en vergelijkt deze. Met behulp van de uitgetrokken materialen, hoeveelheden en prijzen stel je vervolgens de begroting op. Jij zorgt voor het overzicht!

Wil je weten wat je gaat verdienen als calculator? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!   Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als calculator via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

wanneer ga je meer verdienen als calculator?

Goed nieuws voor jou: wanneer je meer ervaring opdoet als calculator ga je steeds meer verdienen. Je krijgt meer verantwoordelijkheden en mag misschien wel wat werk van de projectleider uit handen nemen! Blijf dus vooral leren en jezelf ontwikkelen. 

Samen met je collega’s zorg jij dat het bouwproject volgens planning verloopt. Als calculator werk je vaak samen met de volgende mensen:

  • bouwkostendeskundige: als bouwkostendeskundige ben je betrokken bij het tot stand komen van een bouwwerk. Je maakt tijdens alle fases van het bouwproces een inschatting van de kosten. Gelukkig kan jij rekenen als de beste!

  • constructeur: als constructeur zet je een bouwkundig ontwerp van de architect om naar een concrete draagconstructie. Jij rekent precies uit hoe de constructie eruit moet zien. Of het nou gaat om een brug, nieuwbouwwoning of winkelcentrum: jij doet het allemaal 

  • werkvoorbereider: als werkvoorbereider ben je in principe calculator, maar dan met een enorm breed takenpakket. Jij bent dus een echte alleskunner! Het is een brede functie waarbinnen je verantwoordelijk bent voor het calculeren, ondersteunen en voorbereiden van alle werkzaamheden in de bouw 

Enthousiast om aan de slag te gaan als calculator werkvoorbereider? Dan is het wel zo fijn om te weten wat je kan verwachten. De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als calculator

Als calculator is jouw belangrijkste taak natuurlijk het berekenen van de kosten van een bouwproject. De volgende taken horen bij het functieprofiel werkvoorbereider:

  • gegevens bestuderen en kosten berekenen

Als werkvoorbereider verzamel en bestudeer je alle projectgegevens die er zijn. Denk bijvoorbeeld aan bouwtekeningen en bestekken. Bestekken zijn omschrijvingen van uit te voeren bouwwerken, inclusief administratieve, juridische en technische bepalingen, materialen en uitvoeringsvoorwaarden. Je controleert deze gegevens op juistheid en zo nodig vraag je extra informatie op bij betrokken partijen. Vervolgens kan je de kosten berekenen aan de hand van de benodigde materialen en hoeveelheden  

  • aanvragen en vergelijken van offertes

Na het berekenen van de benodigde materialen en mankracht vraag je offertes op bij ondernemers en leveranciers. In samenwerking met de projectleider vergelijk je de verschillende offertes met elkaar. Je wilt natuurlijk wel de best mogelijke prijs! 

  • opstellen van begrotingen

Nu dat je weet welke materialen er nodig zijn en wat de prijs wordt, stel je als calculator werkvoorbereider de begroting op. Jij zorgt voor het overzicht door vanuit deze verschillende begrotingen een overkoepelende begroting samen te stellen

wie zijn je collega’s?

In de bouw werk je samen met veel verschillende collega’s. Aan het begin van je dag vraag je de bouwtekeningen op bij de bouwkundig tekenaar. Wanneer je op basis van deze tekeningen de kosten van het bouwproject hebt berekend overleg je eerst met de projectleider. De projectleider moet er tenslotte voor zorgen dat alles klopt! 

Wanneer jouw berekeningen in orde zijn zorgen de werkvoorbereiders voor de organisatie en planning van de werkzaamheden, mankracht en materiaal. Zodra alle voorbereidingen geregeld zijn kan het werk op locatie beginnen! De uitvoerder is verantwoordelijk voor het aansturen van het team en jouw collega’s op de bouwplaats voeren het werk vervolgens echt uit. Denk aan de timmerman, schilder, metselaar of stukadoor. 

je werkplek op kantoor

Alle berekeningen en begrotingen die je maakt, doe je meestal vanachter je bureau. Je werkomgeving hangt daarnaast erg af van het bedrijf waar je gaat werken. Ga jij je rekenvaardigheden inzetten bij een aannemersbedrijf, architectenbureau of bij de overheid? Er is keuze genoeg voor jou als calculator! En goed nieuws: als calculator heb je vaak ook de mogelijkheid om thuis te werken. 

leuke bedrijven om te werken als calculator

Op zoek naar een leuke baan als calculator werkvoorbereider? Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers.

de werktijden van een calculator

Als calculator werk je vaak tijdens kantoortijd op een vaste locatie. Overwerken komt dan ook niet vaak voor en je hoeft je niet druk te maken om avond- of weekenddiensten! Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent. 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Calculator word je natuurlijk niet zomaar! Je hebt vaak minimaal een mbo-opleiding nodig, maar ook kan een werkgever om een hbo-diploma vragen. Voorbeelden van mbo-opleidingen zijn Calculeren en Werkvoorbereiding, Middenkaderfunctionaris Bouw of Infrastructuur én Kaderfunctionaris Werkvoorbereiding en Calculatie. Op hbo- of wo-niveau kun je met de opleiding Bouwkunde of Civiele Techniek calculator worden. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Zie je een baan als calculator wel zitten? Naast dat je cijfermatig sterk bent, zijn de volgende eigenschappen ook handig om te hebben als calculator: 

  • goed in samenwerken: als calculator werk je natuurlijk dagelijks samen met je collega’s op kantoor en op de bouwplaats, maar ook heb je veel contact met klanten, leveranciers en aannemers. Heel belangrijk dus dat jij met iedereen goed overweg kan!

  • analytisch vermogen: Puzzelen is helemaal jouw ding! Jij kan namelijk probleemoplossend denken door een vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Dat komt goed van pas bij het berekenen van de benodigde materialen, uren en mankracht 

  • goed in onderhandelen: facturen opvragen en vergelijken behoren tot jouw taken als calculator. Daarom is het belangrijk om goed te kunnen onderhandelen. Jij wilt het beste van het beste voor de laagste prijs. Gelukkig kan het bedrijf op jou rekenen! 

Via GoodHabitz kun je verschillende gratis trainingen volgen om je competenties nog verder te ontwikkelen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de training teamwork of messcherp onderhandelen?

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen;

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als calculator via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over calculators

  • wat doet een calculator?

    Een calculator is iemand die de kosten van een bouwproject vaststelt aan de hand van bouwkundige tekeningen, omschrijvingen van het uit te voeren werk en prijsgegevens. Jij bepaalt de benodigde materialen, uren en personeel. Als calculator werkvoorbereider probeer je natuurlijk een zo scherp mogelijke prijs te bereiken door te onderhandelen met leveranciers en aannemers. Lees er hier alles over.

  • wat verdien je gemiddeld als calculator werkvoorbereider?

    Als fulltime calculator ga je gemiddeld tussen de 2.142 en 2.745 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 31.674 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 14,11 euro per uur. 

    Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als calculator? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent! 

  • heb je ervaring nodig voor calculator?

    Als werkvoorbereider  heb je niet per definitie ervaring nodig. Wel heb je een opleiding nodig in de richting van bijvoorbeeld Calculeren en Werkvoorbereiding, Bouwkunde of Civiele techniek.

  • waarom is het leuk om te werken als calculator werkvoorbereider?

    Als calculator kan je al je rekenskills in de strijd gooien bij het bepalen van de benodigde materialen, uren en personeel. Je bent dus echt betrokken bij de start van een bouwproject!

  • hoe moet ik solliciteren op een calculator vacature?

    Solliciteren als werkvoorbereider  is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op.

    Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een calculator baan?

    Als werkvoorbereider zijn raadsels helemaal jouw ding. Jij doet er alles aan om vraagstukken op te lossen door er op verschillende manieren naar te kijken. Een goed analytisch vermogen ontwikkel je dan ook razendsnel. Daarnaast leer je natuurlijk goed samen te werken met collega’s en te onderhandelen met aannemers. Hier lees je er alles over!

  • hoe lang duurt een opleiding tot calculator werkvoorbereider?

    Hoe lang de opleiding tot calculator duurt hangt natuurlijk van het soort opleiding af. De meeste mbo-opleidingen duren drie jaar, terwijl de meeste hbo-opleidingen vier jaar duren. De universitaire opleidingen duren gemiddeld vier tot vijf jaar: na de drie jaar durende bachelor opleiding kan je een één of tweejarige master volgen.