Steeds meer mensen doen hun werk vanuit het buitenland. Met een goede laptop en snel internet kun je immers óveral ter wereld werken. Als freelancer, maar ook als je in vaste dienst bent. Hoe bevalt zo’n bestaan als digital nomad? En hoe pak je dat aan? Froukje van der Linden en Suzanne van Duijn delen hun ervaringen. 

Als Froukje van der Linden om 9 uur ’s ochtends op het zonnige terras de laptop opent en aan haar werkdag begint, schittert de azuurblauwe zee haar tegemoet. Aan de slag, er is een deadline te halen en in de middag staat er een Facetime-overleg gepland. Met een glimlach stelt Froukje vast dat ze gelukkig twee uur voor ligt op haar Nederlandse opdrachtgever. 

In het kustplaatsje Grand Baie op Mauritius, een eiland in de Indische Oceaan ten oosten van Madagascar, werkt Froukje als tekstschrijver. “Ik ben onder meer verantwoordelijk voor een deel van de productie van de Randstad Werkpocket. Het contact met mijn opdrachtgevers en mijn schrijvende collega’s verloopt via e-mail en we Facetimen ook geregeld. Het internet op Mauritius is zeker snel genoeg – het is een van de voorwaarden om op afstand te kunnen werken.” 

werk op afstand

Froukje heeft vrij veel ervaring met ‘werk op afstand’. Voordat ze met haar man – werkzaam voor een farmaceutisch bedrijf – en achtjarige zoon voor drie jaar neerstreek op Mauritius, was ze in Mexico al met succes actief voor haar opdrachtgevers. “Ik ben destijds gewoon gegaan. Opdrachtgevers hebben lange tijd niet geweten dat ik daar zat. Zo lang het internet werkt en ik op tijd goed werk leverde, maakte ze het ook niet zoveel uit.”

Op Mauritius werkt Froukje zo’n vijftien tot twintig uur per week. Zo heeft ze heeft genoeg tijd om haar zoon naar school te brengen en op te halen, een ‘klus’ van in totaal twee uur. “Tekstschrijven is mijn vak, ik doe het graag. Ook wil ik mijn skills blijven inzetten, zodat ik als we over enkele jaren misschien terug zijn in Nederland nog steeds relevant ben op de arbeidsmarkt.” 

zijn er mitsen

“Zorg dat je opdrachtgevers hebt met klussen die langere tijd doorlopen. Het is vanaf deze afstand lastig om nieuwe opdrachtgevers te werven. Maak ook duidelijke afspraken over de werkwijzen en procedures. Wees zorgvuldig bij het houden van contact, ook op andere manieren dan e-mail. Bezoek je klanten als je eens in Nederland bent. Ik probeer zo’n twee tot driemaal per jaar de reis te maken – ik ben nu al bezig om face-to-face meetings te regelen met klanten voor onze trip van over vier maanden.” Froukje prijst zich overigens gelukkig met de samenwerking met een collega in Nederland, die briefings voor nieuwe opdrachten bij de klant voor haar rekening neemt. 

digital nomad suzanne

Waar Froukje vanaf een vaste plek haar Nederlandse klanten bedient, is Suzanne van Duijn meer een ‘digital nomad’. Zij runt haar bedrijf SuusjeHQ, een virtueel bureau voor PR- en social media advies en content productie, vanuit talloze plekken op aarde. Een tijdje op Bali, een maand of twee in Nieuw-Zeeland en Thailand, vijf weken in Costa Rica en binnenkort nog eens ruim een maand in Panama: de combinatie van reizen én werken is voor Suzanne de ideale levensstijl.

hoe pak je het aan

“Als ik weet waar ik heen wil, check ik de kwaliteit van internet en de beschikbaarheid van redelijk geprijsde AirBnb-onderkomens of kleine hotels en villa’s, bijvoorbeeld op nomadlist.com. Soms reis ik wat meer rond, dan weer blijf ik een paar weken op één plek. In alle gevallen zorg ik dat ik elke dag mijn mailbox check en een uur of wat werk aan mijn opdrachten. Dat is het grootste misverstand: mensen denken dat ik alleen maar in zwembaden lig en cocktails drink. Digital nomads hebben discipline nodig en werken elke dag op plekken waar de verleiding tot luieren groot is. Ze moeten flexibel zijn – door het tijdsverschil kan je weleens ’s avonds of ’s nachts ‘aan de bak’ moeten. Een groot voordeel is ook dat je soms heerlijk kunt doorwerken op het moment dat klanten in Nederland op één oor liggen.”

heb je weleens stress

“Natuurlijk gaat het niet altijd van een leien dakje. Als het internet hapert of traag is, dan zucht je een paar keer. Ik heb daar weleens echt last van gehad; een introductiegesprek met een nieuwe klant mislukte doordat ik Skype niet werkend kreeg. Dat vond ik onprofessioneel, maar het heeft de relatie niet geschaad.” 

Suzanne ziet haar bestaan als digital nomad voorlopig niet eindigen. “Mijn vriend kan niet altijd mijn reizen volledig meemaken, want in loondienst is vijf weken vakantie wel het maximum. Al zit daar wel beweging in. Van onze lange reis naar Nieuw-Zeeland en Thailand was een deel vakantie en mocht hij van zijn werkgever drie weken op afstand werken. Dat was een geslaagd experiment dat dit jaar herhaald werd”, zegt Suzanne tevreden. “Ik denk dat dit format meer kans van slagen heeft dan veel mensen in loondienst vermoeden. Mijn advies: kaart het aan, maak goede afspraken over je bereikbaarheid en je targets.”

Zie jij jezelf al zitten op dat bounty-strand?