De zomervakantie is aangebroken en dat is voor veel jongeren het moment om wat extra’s bij te verdienen. Maar waar moet je op letten wanneer je vakantiewerk doet? En waar heb je recht op? We zochten het voor je uit.

scholierenwerk

Onder ‘vakantiewerk’ valt het tijdelijk werk dat scholieren en studenten verrichten tijdens de zomervakantie, om precies te zijn tussen 1 juni en 1 september.

Iedereen vanaf dertien jaar mag vakantiewerk uitvoeren. En dat blijkt voor vele dertien- en veertienjarigen dan ook de invulling van hun vakantie te zijn: maar liefst één op de drie heeft een zomerbaantje. Van de vijftien- en zestienjarigen zelfs meer dan de helft.

minimumloon

Geld verdienen is voor veel jongeren natuurlijk dé reden voor een vakantiebaan. Wat je verdient, verschilt echter per baantje en werkgever. Zo verdien je in de supermarkt bijvoorbeeld een vast bedrag per uur, maar bij een krantenwijk of in de plantenkas ontvang je ‘stukloon’. Dit is een bedrag per krant of per kilo geplukt groente of fruit. Pas als je vijftien bent, heb je recht op het minimumloon. Voor een vijftienjarige die 40 uur per week werkt is dat €2,64 per uur.

Maar behalve de regels omtrent geld verdienen, zijn er ook afspraken gemaakt over de werkzaamheden die je mag uitvoeren en de tijden waarop je mag werken. In deze gevallen wordt er een onderscheid gemaakt in dertien- en veertienjarigen, vijftienjarigen en zestien- en zeventienjarigen.

type werk

Ben je bijvoorbeeld dertien of veertien jaar, dan mag je slechts een paar klusjes doen. Denk aan vakkenvullen of groente en fruit plukken (mits hier geen bestrijdingsmiddelen op zijn gespoten). Pas vanaf vijftien jaar mag je ook folders lopen en hulpwerkzaamheden in de horeca doen. Dit laatste mag alleen wanneer er geen alcohol wordt geschonken. Ben je deze zomer zestien of zeventien jaar, dan mag je bijna elk soort werk doen, zolang dit niet als gevaarlijk is bestempeld. Voor alle jongeren onder achttien geldt namelijk dat je nooit mag werken met giftige stoffen, straling of lawaai.

werktijden

Heb jij deze zomer een vakantiebaan? Dan is het belangrijk om de regels te kennen over het aantal uren dat je mag werken. Ook dit is leeftijdsgebonden. We zetten dit per leeftijd voor je op een rij:

  • 13 en 14 jaar: je mag maximaal 7 uur per dag werken, niet meer dan 35 uur per week en maximaal 5 dagen achter elkaar. Werken mag je alleen tussen 7:00u en 19:00u en niet op zondag. Je mag maximaal 4 weken in de zomer vakantiewerk doen.
  • 15 jaar: per dag mag je 8 uur werken, per week maximaal 40 uur en maximaal 5 dagen per week. Je mag alleen werken tussen 7:00u en 21:00u en in totaal 6 weken in de vakantie.
  • 16 en 17 jaar: je mag maximaal 9 uur werken per dag en niet meer dan 45 uur per week. Tussen 23:00u en 6:00u mag je niet werken en je mag niet worden ingezet voor oproepdiensten of overwerken.

goed om te weten

Als jongere betaal je vaak meer belasting over je loon dan uiteindelijk hoeft. Daardoor lijkt het in de eerste instantie misschien alsof je niet zoveel verdient met je vakantiewerk, maar in de meeste gevallen kun je geld terugkrijgen van de Belastingdienst. En nog een fijne bonus: ook met vakantiewerk heb je recht op vakantiegeld! Dat is 8% van je brutoloon (het geld dat je verdient zonder dat daar belasting vanaf is gegaan), dat je bovenop je salaris ontvangt. Het maakt daarbij niet uit of je een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt. Bingo!

Krijg je een ‘zwart’ vakantiebaantje aangeboden? Onthoud dan dat zwart werken verboden is. Als je dit doet betaal je geen belasting en is je nettoloon (wat je op je rekening ontvangt) gelijk aan je brutoloon. Maar in dit geval ben je niet verzekerd én ontvang je geen vakantiegeld.