Stel je voor: over een paar dagen heb je een sollicitatiegesprek. Voor de baan waar je al lang naar op zoek was of een nieuwe stap in je carrière. Naast je netjes kleden en op tijd van huis gaan, is je voorbereiden op bepaalde sollicitatievragen een must. Om je op weg te helpen in het gesprek, hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. 

vraag 1: kan je iets over jezelf vertellen

Dit is verreweg de meest gestelde vraag in een sollicitatiegesprek. Deze vraag wordt gesteld om te zien hoe jouw communicatievaardigheden zijn en hoe je jezelf presenteert. Het is daarbij belangrijk dat je vooral jezelf blijft en datgene naar voren brengt wat van toepassing is op de functie waar je naar solliciteert.

Tip! Begin vanavond nog met het opstellen van een lijstje met 20 van jouw beste competenties. Lees elke dag die talenten hardop voor, zodat je dit tijdens het sollicitatiegesprek op een natuurlijke manier kan brengen. 

vraag 2: waarom wil je hier werken

Met andere woorden: wat weet je eigenlijk al over het bedrijf? Ook hier kan je in de voorbereiding punten winnen, door informatie over het bedrijf op te zoeken. Laat in je antwoord merken dat je je hebt verdiept in de organisatie en geef aan waarom je er graag zou willen werken.

vraag 3: wat maakt jou geschikt voor deze functie

Los van het bedrijf, verdiep je vooral ook in de functie! Want de kans is groot dat er wordt gevraagd waarom juist jij geschikt bent voor deze functie. Pak die punten uit je cv die van toepassing zijn op deze functie en licht die kort toe.

vraag 4: kan je een aantal goede en slechte eigenschappen van jezelf benoemen

Het klinkt simpel, maar deze vraagt blijkt in de praktijk nog altijd moeilijk te beantwoorden. Want hoe goed ken jij jezelf en kan je laten zien op welke vlakken je nog verder moet ontwikkelen? Deze vraag wordt vaak gesteld om erachter te komen hoe bewust je bent van jouw kwaliteiten en je verbeterpunten. Geef vooral voorbeelden die momenten beschrijven waarin je jouw kwaliteiten kon laten gelden en geef ook een eerlijk voorbeeld van iets waar je (nog) niet zo goed in bent.

Tip! Probeer het eerst voor jezelf op een rijtje te zetten. Vraag aan een goede vriend om hetzelfde te doen voor jou. Hierdoor leer je jezelf kennen en weet je wat je sterke en zwakke punten zijn, ook vanuit het perspectief van een ander.

vraag 5: waar zie jij jezelf over vijf jaar

Je sollicitatie-gesprekspartner is benieuwd naar jouw toekomstbeeld en ambitie. Antwoorden zoals jezelf verder ontwikkelen en deskundige worden in jouw vakgebied, daar worden mensen heel blij van. Houd je antwoord concreet, werkgerelateerd en vooral realistisch.

vraag 6: heb jij nog vragen

De laatste vraag is altijd of jij zelf nog vragen hebt. Het is helemaal niet erg als je nog vragen hebt over het bedrijf of de functie: integendeel! Het toont alleen maar nog meer interesse. Schrijf de vragen die je wilt stellen op en vergeet ze niet mee te nemen naar het sollicitatiegesprek.

Zoals je ziet is een goede voorbereiding al het halve werk. Veel succes met het scoren van die functie!