Eindelijk! Je hebt de baan van je dromen gevonden. Enthousiast spring je achter de computer en type je de beste motivatiebrief die je kunt. Je voegt je cv toe en met gekruiste vingers druk je een tikkeltje gespannen op de verzendknop.

Een paar dagen later ontvang je de verlossende e-mail: je mag op gesprek komen. Hoera! Na de eerste opluchting voel je de spanning opnieuw toenemen. Want het sollicitatiegesprek is letterlijk het uur van de waarheid. Jouw cv en motivatiebrief hebben je gebracht tot waar je nu staat. Maar nu moet je nog met die baan naar buiten lopen door een ijzersterk gesprek.

Meestal ben je niet de enige die voor de functie op gesprek komt. Maar je moet wel degene zijn die het meeste opvalt. Een goede voorbereiding is het halve werk wordt wel eens gezegd. Perfect voorbereid je sollicitatiegesprek in gaan is echter méér dan het halve werk: als je goed bent voorbereid heb je 3x zoveel kans om die baan te krijgen. Hoe pak je dat aan?

1. weet waar je solliciteert

Stop minimaal zoveel tijd in het schrijven van een goede sollicitatie als in het leren kennen van het bedrijf. Je solliciteert niet alleen op een baan; je solliciteert op een plek waar je de meeste tijd van je dag gaat doorbrengen. Deze plek wil je hebben, anders had je nooit gesolliciteerd. De eerste stap: bezoek de website. Lees welke producten of diensten het bedrijf verkoop, welke mensen er werken, verdiep je in de missie en visie en bekijk het organogram.

2. Google

Type de bedrijfsnaam in op Google. Ontdek wat er over het bedrijf wordt gezegd. Dat kan soms heel verrassende informatie opleveren! Lees hun blogs, artikelen en nieuwsberichten. Ga verder online op zoek naar wat er over het bedrijf wordt gezegd op social media. Lees zeker ook de reviews van klanten. Ook dit geeft jou een goed beeld over het imago van het bedrijf.

3. verder verdiepen

Zorg ervoor dat je volledig bent aangesloten bij wat gevraagd en geboden wordt in het functieprofiel. Ben bekend met alle taken en verantwoordelijkheden. Zorg voor een verbinding met eerder opgedane werkzaamheden. Leer de gevraagde competenties uit je hoofd en ga op zoek naar hoe goed jij deze competenties beheerst. Eén ding weet je vooraf zeker: hier gaan vragen over komen.

4. leer je gesprekspartner kennen

Als je de naam van je gesprekspartner weet, kun je op LinkedIn meestal al veel informatie vinden: functie, aantal jaren werkzaam bij het bedrijf, opleiding en interesses. Ga op zoek naar de gemeenschappelijke ‘klik’. Probeer deze ‘klik’ ook bespreekbaar te maken in je sollicitatiegesprek. Wie weet heb je gedeelde passies of hobby’s? Die kun je bewust inbrengen als je je voorstelt aan het begin van het sollicitatiegesprek. Dat breekt het ijs.

5. oefen het gesprek

Als je het bedrijf en de functie grondig hebt bestudeerd, bereid je je voor op je gesprek. Dit doe je door jouw verhaal minstens één keer hardop uit te spreken. Wat zijn jouw antwoorden op moeilijke vragen? Hoe stel jij jezelf voor in maximaal 2 minuten? Oefen je gesprek voor de spiegel of vraag een vriend om met jou het gesprek te oefenen.

6. eerste indruk

De eerste minuten van een sollicitatiegesprek zijn bepalend of je uiteindelijk de baan krijgt of niet. De eerste indruk die jij achterlaat heeft te maken met wat je zegt, hoe je dat zegt en hoe je voor de dag komt. Zorg dat je er netjes uitziet. Liever iets over-dressed, dan under-dressed. Een frisse look hoort hier natuurlijk ook bij: een net kapsel, frisse geur en verzorgd gezicht.