stage bij Williams Racing Team

Guus, een 21-jarige engineer liep een onvergetelijke stage

Guus liep een onvergetelijke stage bij Williams Racing Team

Een keer aanwezig zijn bij een Grand Prix van de Formule 1 is voor veel techneuten iets heel bijzonders. En werken op het circuit is al helemaal voor weinig mensen weggelegd. Toch kreeg Guus van Lankveld deze kans. Hij won de Williams-challenge van Randstad. De prijs? Een stage bij het Williams Racing Team tijdens de Grand Prix van Silverstone in Engeland. 

 

de slimste techneut

Aan het begin van de zomer daagde Randstad alle techneuten in Nederland uit mee te doen aan een online wedstrijd. De opdracht: reken uit op welke plek een rijdende MINI op een racecircuit tot stilstand komt. Honderden mensen deden mee, maar uiteindelijk kon er maar één de winnaar zijn: Guus, een 21-jarige engineer die voor de autosport zelf ook sleutelt aan raceauto’s. Handig bij deze opdracht, want dankzij zijn technische inzicht en goede berekeningen won hij een driedaagse stage bij het Williams Racing Team tijdens de Grand Prix van Silverstone in Engeland.

stage lopen bij het Williams Racing Team 2017

de Grand Prix

Op zondag 6 juli moest Guus vroeg uit de veren voor de eerste dag van zijn stage. Nog in Nederland ging de wekker al om 4 uur ’s morgens, maar het was hem dubbel en dwars waard. “Om 10 uur was ik al op het prachtige circuit van Silverstone. Ik kreeg een shirtje van Williams Martini Racing aan en was klaar voor de race.”

Als je te gast bent bij het Formule 1-team van Williams krijg je een mooie plek op de tribune, vertelt Guus. “Ik zat ongeveer ter hoogte van de start- en finishlijn, met uitzicht op de pitboxen van Max Verstappen en Lewis Hamilton. Zelf ben ik engineer bij verschillende motorsporten, dus het was heel leerzaam om te zien hoe zo’n pitteam werkt. Ze zijn ongelooflijk goed op elkaar ingespeeld. En ik zat dus ook nog op de mooiste plek voor de race.”

bezoek aan de Williams Factory

Op dag twee stond Guus het echte werk te wachten: meedraaien in de Williams Factory. Voordat hij zelf aan de bak mocht, kreeg hij een uitgebreide veiligheidsbriefing. “Ze moeten veel uitleggen, want alles is in zo’n fabriek aanwezig. Er wordt letterlijk 24 uur per dag en 365 dagen per jaar gewerkt”, vertelt Guus. Grappig feitje: in de hele fabriek werken de engineers aan slechts vier raceauto’s. “Ik heb alles mogen zien, van onderdelenproductie tot testarea's. Na een tijdje kwam de auto van coureur Lance Stroll terug van het circuit. De auto werd compleet gestript, elk boutje nagekeken en eventueel vervangen. Daarna bouwden ze de auto weer op. Echt prachtig.”

Na de rondleiding was het tijd om zelf aan de slag te gaan. Over de werkzaamheden mag Guus maar weinig vertellen. “Wat er in de fabriek gebeurt, is strikt geheim. We werkten met nieuwe onderdelen voor de voorvleugel. Meer dan dat mag ik niet zeggen, want Williams wil de nieuwste technieken zo lang mogelijk voor zichzelf houden.”

stage lopen bij het Williams Racing Team 2017

nieuwe banden testen

Op de derde en laatste dag van de stage ging het team van Williams terug naar het circuit van Silverstone. Daar stond een testdag voor de nieuwe autobanden op het programma. “Sinds dit jaar rijden Formule 1-auto’s op brede banden, dus er wordt nog volop geëxperimenteerd met nieuwe versies. Het was prachtig om daar zó dicht op te staan. Ook hier mag ik niet alles over vertellen, maar ik heb door uitleg van de engineers tijdens een testrit bijvoorbeeld veel kunnen leren over hoe wind invloed heeft op de grip van de banden.”

solliciteren bij Williams

Tijdens zijn stage deed Guus online uitgebreid verslag over alles wat hij deed en zag. Voor zover zijn beroepsgeheim dat toeliet, natuurlijk. Guus z’n enthousiasme is niet onopgemerkt gebleven. Verschillende technische bedrijven boden hem een baan aan. “Dat is natuurlijk leuk om te horen, maar ik ben hartstikke blij met mijn huidige baan. Ik werk met klassieke auto’s: mooier en dynamischer kan bijna niet in Nederland. Ik kreeg van mijn begeleidster bij Williams nog wel de tip te solliciteren voor een baan bij het Formule 1-team van Williams. Dat zou natuurlijk wel heel gaaf zijn.”

Randstad Techniek

Ben jij ook een techneut en sta jij aan het begin van je carrière in de techniek? Binnen de techniek is volop kans op een leuke baan. De juiste opleiding is belangrijk. Randstad leidt mensen op voor verschillende banen binnen de techniek, van lasser tot operator. Interesse? Bekijk onze opleidingen in de techniek. Ook hebben wij een groot aanbod van technische vacatures bij de beste technische werkgevers, voor zowel starters als ervaren vakmensen. Ga direct naar alle technische vacatures.