dit zijn de meest gevraagde functies van 2018

hottest jobs 2018

Om werkzoekenden en starters op weg te helpen op de arbeidsmarkt, presenteert Randstad jaarlijks een hotlist van de meest gevraagde functies. Per beroepsgroep vind je hier een top drie van functies waarin de kans om een baan te vinden het grootst is. Goed nieuws voor 2018: de verwachting is dat de arbeidsmarkt een topjaar beleeft. 

kansen voor vakmensen en professionals

Timmerman, verpleegkundige, werkvoorbereider en assistent accountant: een kleine greep uit de functies die bovenaan de lijst staan en waar dus relatief veel vraag naar is. Stonden in de zorgsector vorig jaar tandartsen nog op nummer één, dit jaar worden zij ingehaald door verpleegkundigen en verzorgenden ig. In de bouw is er voor het tweede jaar op rij een onveranderd tekort aan timmermannen. Ook de vraag naar vrachtwagenchauffeurs is nog altijd hoog, net als die naar docenten Nederlands en Engels. Heb jij ervaring in een van deze functies? De kans om een baan te vinden is nu dus extra groot. 

elk jaar anders

Marjolein ten Hoonte is directeur Arbeidsmarkt en MVO bij Randstad Groep Nederland en vertelt dat de lijst ieder jaar weer verandert. “In sommige gevallen heeft dat met de conjunctuur te maken, zoals we in de bouw zien. Maar demografische ontwikkelingen kunnen een sector ook beïnvloeden, bijvoorbeeld de zorg.” Los daarvan zijn er altijd duidelijke trends te onderscheiden. “We zien dat de inhoud van het werk verandert,” geeft Marjolein aan. “Ook krijgt IT in bijna elke functie een belangrijke rol. Het is dus goed je te realiseren hoe je functie kan veranderen. En dat je je in lijn met die veranderingen ontwikkelt.” 

verbeteringen in de arbeidsmarkt

Net als de afgelopen jaren blijft de arbeidsmarkt ook in 2018 groeien. Naast de aanhoudende vraag naar personeel met minimaal hbo-opleidingsniveau zijn er vandaag de dag veel kansen voor vakmensen en specialisten op mbo-niveau. Vooral in de bouw, techniek en zorg is het aantal vacatures hoog. Door de verder groeiende vraag zien we ook een toenemende schaarste, waardoor bouw, ICT en  techniek te maken hebben met krapte. De verwachting is dat in 2018 het aantal banen verder groeit en de werkloosheid daalt naar het laagste percentage in jaren. Voor werkgevers betekent dit dat ze extra veel moeten geven om talent aan te trekken én te behouden. 

de meest gevraagde functies per beroepsgroep in 2018

Commercieel
Accountmanager
Marketeer
Commercieel Medewerker Binnendienst

Techniek
Elektrotechnisch Engineer
Werkvoorbereider
Automonteur

Administratief 
Customer Service medewerker
Financieel/administratief Medewerker
Salarisadministrateur

Bouw
Timmerman
Loodgieter
Installateur (afbouw)

Transport en Logistiek
Vrachtwagenchauffeur
Transportplanner
Heftruck/ Reachtruckchauffeur

IT
PHP developer
Net developer
Java developer

Onderwijs
Docent Techniek
Docent Wiskunde
Docent Natuurkunde

Financieel 
Accountant Aa
Business Controller
Financial Controller

Zorg
Tandarts
Tandarts Assistent
Verpleegkundige

Vind je het nog lastig om te bepalen waar jouw talenten liggen? Met onze persoonlijkheidstest geven we je meer inzicht in jouw talenten.

start de persoonlijkheidstest