Als je op gesprek gaat, probeer dan van tevoren zoveel mogelijk te weten te komen over de organisatie, de cultuur en de vacature waarop je gaat solliciteren. Bekijk de website en social media accounts van de organisatie. Dat helpt je bij het beantwoorden van de vragen. Bedenk goed wat jij gaat toevoegen aan het bedrijf. Hoe beter jij dit weet te verwoorden, des te beter je kansen zijn. Denk hier dus goed over na en oefen je antwoorden met een vriend, familielid of in de spiegel. En natuurlijk zorg je ervoor dat je de juiste kleding draagt. 

een succesvol sollicitatiegesprek 

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Straal uit dat jij de juiste persoon voor de baan bent. Wees zelfverzekerd. Je bent niet voor niets uitgenodigd voor een gesprek; de werkgever zag genoeg aanknopingspunten in jouw cv en motivatie. Zorg er tijdens het gesprek voor dat je duidelijk spreekt en dat jouw verhalen niet te lang duren. Probeer kort en krachtig te vertellen over jouw ervaringen. Bijvoorbeeld met behulp van de STAR-techniek

  • Situatie:      beschrijf duidelijk wat het project of de werkzaamheden inhielden waarover je wilt vertellen 
  • Taak:           wat was precies jouw taak in dit project? 
  • Actie:           wat waren jouw werkzaamheden? 
  • Resultaat:   deed je je werk goed en was het project een succes? 
  • (Reflectie):  wat zou je de volgende keer anders doen?

stel vragen

En vergeet ook niet om zélf vragen te stellen. Schrijf de vragen die je wilt stellen op en neem deze mee naar het gesprek. Een sollicitatie werkt twee kanten op: niet alleen kijkt de werkgever of jij bij de organisatie past, het gaat er net zo goed om wat jij vindt. Zie jij jezelf bij deze organisatie werken en in deze functie? Stel dus vooral vragen om dit helder te krijgen voor jezelf, zoals:

  • wat is de samenstelling van het team?
  • hoe heeft deze functie zich de laatste tijd ontwikkeld?
  • stel dat ik hier begin: wat heeft de hoogste prioriteit de komende drie maanden/ het komende jaar?

veel succes

Randstad wenst jou veel succes bij het vinden van een baan die past bij jouw talenten en ambities. Heb je hulp of advies nodig? Kom dan langs op een van onze vestigingen. Onze intercedenten helpen jou graag op weg.