Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je soms lastige vragen. De mensen die je de vragen stellen hebben vaak veel ervaring met het voeren van sollicitatiegesprekken. Zij vragen bijvoorbeeld: ‘Waar ben jij goed en slecht in?’ Maar soms vragen ze ook: ‘Hoe zou jij een berg verschuiven?’ Die vraag kun je natuurlijk nooit goed beantwoorden. Ze stellen die vraag om te horen hoe jij een probleem oplost. Hoe bereid je je op zulke vragen voor en wat kun je het beste antwoorden? Wij geven je graag een aantal voorbeeldvragen en tips.

vraag: hoeveel pingpongballen passen in een bioscoop? 

Degene die deze vraag – of een vraag die erop lijkt – stelt, wil hier geen precies getal horen. Het gaat erom hoe jij over de vraag nadenkt om tot een antwoord te komen.

Hoe kun je deze vraag beantwoorden? Adem eerst eens diep in en pak als het nodig is pen en papier. Maak bijvoorbeeld een schatting van het aantal kubieke meters van een bioscoop en de omvang van een pingpongbal. Dan kun je uitrekenen hoeveel pingpongballen er in een bioscoop passen. Je kunt de bioscoop eigenlijk zien als een grote doos. Vergeet niet dat er veel stoelen in staan die weer ruimte innemen. Let op: het gaat dus niet om het juiste antwoord, maar om hoe je erover nadenkt. Blijf positief, werk overzichtelijk en in een logische volgorde.

vraag: hoeveel geld zou jij vragen voor het wassen van alle ramen in Amsterdam?

Het antwoord op deze vraag hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Het gaat hier ook weer om de manier waarop jij nadenkt. 

Eerst kun je bepalen wat een eerlijke prijs is voor het wassen van een raam. Of wat een eerlijke prijs is per vierkante meter raam. Bedenk dan hoeveel ramen er in Amsterdam kunnen zijn. Denk verder ook na over wat een emmer sop, sponsen en zemen kosten. En wat het huren van een steiger kost. Bedenk ook dat je niet de enige glazenwasser in Amsterdam bent. Er zijn concurrenten. Een scherpe prijs is dan belangrijk. Neem rustig de tijd voor je antwoord en denk hardop.

opdracht: leg aan een achtjarig kind in drie zinnen uit wat internet is

Deze opdracht is bedoeld om te kijken of je moeilijke dingen in makkelijke woorden kunt vertellen. Hoe pak je dat aan? Je kunt deze opdracht in drie vragen verdelen. Wat is internet? Hoe werkt het? Waarom wordt het gebruikt? Je kunt dus zeggen: op internet kun je alle antwoorden op alle vragen vinden. Dan kan omdat het allemaal aan elkaar geknoopte computers zijn en die kunnen allemaal met elkaar praten.

vraag: wat wil je over jezelf vertellen? 

Dit lijkt een makkelijke vraag. Maar tijdens een sollicitatiegesprek is die best moeilijk te beantwoorden. Want wat vertel je dan precies? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je teveel vertelt over iets wat niet met de baan te maken heeft. Meestal wordt een antwoord verwacht waarin je alles in een logische volgorde vertelt. Wat deed je tot nu toe? Waarom deed je dat? Wat wil je nog bereiken? Zorg dat je over al je goede eigenschappen vertelt, maar probeer daarin niet te overdrijven.

andere lastige vragen 

Andere lastige vragen die gesteld kunnen worden zijn:

  • vertel eens een mop
  • beschrijf jezelf in één woord
  • je stapt in de lift bij je toekomstige baas. Wat zou jij in tien seconden over jezelf vertellen?
  • maak een evacuatieplan voor dit gebouw
  • hoeveel hotels zijn er in Nederland?
  • als ik jouw oude baas bel, wat zou hij/zij dan over jou zeggen?