Het sollicitatiegesprek is de kans om jezelf te presenteren en om kennis te maken met de werkgever. Aangezien je motivatiebrief en cv positief beoordeeld zijn, is dit het moment om te laten zien dat jij de aangewezen persoon bent voor deze functie. Dat vraagt om een goede voorbereiding. 

Hoe kan jij een toekomstige werkgever overtuigen van jouw kwaliteiten tijdens het sollicitatiegesprek? Bekijk de video waarin presentatiecoach Eleni Achilleos en onze intercedent Anton den Haan handige tips geven om een eerste goede indruk achter te laten. 

voorbereiden van het sollicitatiegesprek 

Iedereen heeft uiteraard zijn of haar eigen manier om zich voor te breiden op een belangrijk gesprek als dit. Zeker als eerdere gesprekken succesvol zijn verlopen, kun je prima met je eigen aanpak ook dit gesprek in. Toch zijn er een algemene aandachtspunten waar je op kunt letten. Al is het maar om je geheugen even op te frissen. Verzamel vooraf zoveel mogelijk informatie over de organisatie: bezoek de website van het bedrijf en neem het jaarverslag door. Jaarverslagen vind je tegenwoordig ook veel op de websites van bedrijven. Als je iemand kent die er werkt, vraag dan naar zijn ervaringen en tips.

welke vragen kun je verwachten? 

Vaak worden in sollicitatiegesprekken dezelfde vragen gesteld. Je kunt je hierop prima voorbereiden door je antwoorden op deze vragen vooraf te bedenken. Bekende vragen zijn:

  • waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
  • waarom wil je bij dit bedrijf werken?
  • waarom wil je deze baan?
  • wat verwacht je van dit werk?
  • waarom zou juist jij deze baan moeten krijgen?
  • kun je een paar goede en minder goede eigenschappen van jezelf noemen?

toon enthousiasme

Je hebt echt zin in die nieuwe baan. Laat dat dan ook merken tijdens je gesprek. Spreek bevlogen over de werkervaring die je hebt, maar ook over hoe je je vrije tijd doorbrengt. Ben je bang dat je te nerveus bent? Vertel dat dan gewoon. Een beetje zenuwen zijn normaal tijdens zo’n gesprek. Je wilt die baan graag hebben, dus er staat wat op het spel. En dat blijft altijd spannend.

toon interesse 

Je kunt je gesprekspartner alleen overtuigen van jouw kwaliteiten en geschiktheid voor de baan als je er zelf ook in gelooft. Bereid ook altijd een paar positieve vragen voor die je zelf wilt stellen. Aan het einde van het gesprek geeft de gespreksleider aan hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt. Je kunt hem ook voor zijn door er alvast naar te vragen. Wellicht is er nog sprake van een tweede gesprek of een assessment. Geef alle aanwezigen in de gespreksruimte een hand en dank hen voor hun tijd.