Je hebt een uitnodiging ontvangen voor het arbeidsvoorwaardengesprek? Dat is geweldig. Je kunt het ook salarisonderhandelingen noemen, want daar zal het grotendeels over gaan. Bedenk van tevoren dat je weet welk salaris je maandelijks wilt ontvangen voor de werkzaamheden die je gaat doen. Zorg dan dat je op de hoogte bent van wat gebruikelijk in jouw bedrijfstak. Houd ook rekening met je nieuwe functie, je werkervaring en je leeftijd.

tips voor jouw salarisonderhandelingen

Salarisonderhandelingen zijn erg spannend. Zowel jij als je toekomstige werkgever willen er samen uitkomen en met een tevreden gevoel naar huis gaan. Maar je hebt beiden een ander belang. Hoe ga je dus zo’n gesprek in? Wie weet helpen onderstaande tips je bij het bepalen van je standpunten bij het arbeidsvoorwaardengesprek:

sterke punten

Maak gebruik van je sterke punten zijn; weet dat de organisatie jou daarom een aanbod doet. Denk bij je sterke punten aan je werkervaring, jouw kwaliteiten, persoonlijke eigenschappen, leeftijd, de functie-inhoud en de arbeidsmarktsituatie

gewenst resultaat

Wat wil je bereiken? Schrijf dat voor jezelf op. Bedenk een minimumbedrag dat je wilt verdienen. Wees realistisch, maar ken ook je waarde.

tactisch

Wees tactisch tijdens je onderhandelingen. Noem niet meteen je minimumbedrag en ga ook niet meteen akkoord met het eerste bod van je werkgever. Durf echt te onderhandelen.

argumenten

Als de werkgever tegenargumenten heeft, weerleg die dan door jouw kwaliteiten te benadrukken. Ze willen je tenslotte graag in dienst nemen!

overwegen

Heb je een bod gekregen waarover je twijfelt? Sluit je beslissing dan even uit en geef aan dat je gaat nadenken over hun voorstel. Je kunt later telefonisch of per mail op terugkomen.

niet alleen geld

Naast het salaris zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden, de opleidingsmogelijkheden, trainingen, collega’s en werksfeer minstens zo belangrijk. Neem dat mee in je besluitvorming.