Een goed cv kan het verschil maken tussen een uitnodiging voor een gesprek en een standaardbrief met een afwijzing. Je cv is dus een krachtig ‘wapen’ waar je tijd en aandacht aan moet besteden. Pas je cv aan voor de functie waarop je solliciteert en houd het zo kort mogelijk. 

Hoe kan je als professional je cv nog verbeteren? En is een video-cv zinvol als je solliciteert naar een nieuwe baan? Randstad geeft jou handige tips, zodat jij met een goed cv het verschil kan maken tussen een uitnodiging voor een gesprek en een standaardbrief met een afwijzing.   

Zorg dat alle onderstaande onderdelen in je cv staan: 

persoonlijke gegevens 

Je volledige naam (voornaam + eventuele andere voornamen + achternaam), je adres (straat + huisnummer, postcode + woonplaats), je telefoonnummer, je e-mailadres, je geboortedatum en -plaats, burgerlijke staat (gehuwd, ongehuwd of samenwonend) en nationaliteit. 

werkervaring 

Noteer alle bedrijven waar je hebt gewerkt en de functies die je daar vervulde. Vermeld daarbij de maand en het jaartal (van/tot). Ook onbetaald werk kun je hier noemen. Taken en verantwoordelijkheden horen daar ook bij, maar houd het kort. Benadruk vooral werkervaring die aansluit bij de functie waarnaar je solliciteert. Schrijf je laatste functie bovenaan en werk zo terug naar je eerste baan, die onderaan komt.

opleidingen 

Hier vermeld je alle opleidingen die je hebt gevolgd na de basisschool. Gebruik de officiële benamingen en afkortingen. Zet erbij of je het diploma of certificaat hebt behaald en in welk jaar. Bij de opleiding kun je vakken of afstudeeronderwerpen noemen. Het is verstandig om ook relevante cursussen te vermelden.

vaardigheden 

Benoem je vaardigheden die goed van pas kunnen komen bij de functie waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld blindtypen of beheersing van administratieve programma's.

hobby's en sport 

Wat doe je in je vrije tijd? Dat zegt iets over je interesses.

hbo- of wetenschappelijke opleiding 

Solliciteer je op een functie waarvoor een hbo- of wetenschappelijk werk- en denkniveau wordt gevraagd, dan kun je je cv eventueel uitbreiden met:

talen 

Hier vermeld je welke talenkennis je hebt en op welk niveau.

pc-vaardigheden 

Beschrijf hier al je kennis van softwarepakketten, besturingssystemen en programma’s.

nevenactiviteiten 

Alles wat je op vrijwilligersbasis hebt gedaan kun je hieronder kwijt. Maar ook bestuurs- of adviesfuncties.

overige informatie 

Vermeld hier overige specifieke kennis of vaardigheden en of je een rijbewijs hebt.

referenties 

Geef je referenties op? Vergeet dan niet die persoon op de hoogte te stellen dat je solliciteert en bij wie je dat doet. Vraag of ze akkoord gaan met het vermelden van hun contactgegevens in jouw cv. Eventueel kun je ook vermelden dat referenties op verzoek kunnen worden verstrekt.