Er zijn mensen die als kind al wisten wat voor werk ze later wilden doen. Maar wat als jij er nog niet uit bent? Dan helpen wij je graag om uit te zoeken wat goed bij jou past. 

ontdek wat je leuk vindt

Neem de tijd om te ontdekken wat je leuk vindt. Dan is de kans groter dat je een baan vindt die bij je past. Waar heb je plezier in en wat geeft je energie? Heb je graag veel mensen om je heen of ben je liever creatief bezig? Vind je het leuk om mensen te motiveren en te inspireren? Misschien wil je dan wel leidinggeven. Vraag ook eens in je omgeving wat voor werk mensen doen en wat ze daarvan de leuke en minder leuke kanten vinden. Daar leer je veel van.

wat zijn jouw kernkwaliteiten?

Je kunt het beste werk doen dat aansluit bij jouw unieke talenten en kwaliteiten. Werk dat past bij wat je echt wilt én kunt. Het is in je zoektocht dan ook erg belangrijk dat je goed weet wat deze kwaliteiten en talenten zijn en in welke omgeving deze goed tot hun recht komen. Misschien net zo belangrijk is de vraag waar je alert op moet zijn. Wanneer kom jij minder goed tot je recht?

kernkwadrant van daniel ofman

Binnen de Psychologie is het kernkwadrant van Daniel Ofman een bekend model om inzicht te krijgen in je kernkwaliteiten en jouw bijbehorende valkuilen. Volgens Ofman beschikt ieder mens over kwaliteiten. Kwaliteiten zijn die eigenschappen binnen de persoonlijkheid van iemand die eruit springen. Persoonseigenschappen zijn niet aangeleerd, maar liggen diep verankerd en zijn aangeboren.

Om jouw onderscheidende kwaliteiten te ontdekken kun je jezelf de volgende vier vragen stellen:

  1. waarover krijg ik regelmatig complimenten? Dit is jouw kwaliteit.
  2. wat zou ik minder moeten doen? Dit is jouw valkuil, jouw kwaliteit waarin je te ver doorschiet. Je kwaliteit is dan zo sterk aanwezig dat deze tegen je werkt.
  3. wat zou ik eigenlijk meer moeten doen? Dit is het tegenovergestelde van je valkuil, namelijk jouw uitdaging.
  4. van welk gedrag gaan mijn nekharen rechtovereind staan? Wanneer je doorschiet in je uitdaging, krijg je te maken met een persoonseigenschap die je bij anderen lastig vindt. Dit is jouw allergie.

Door je kwaliteiten te benoemen, kom je er dus ook achter wat jouw uitdaging is en waar je een hekel aan hebt. En andersom: als je weet waar je je groen en geel aan ergert, ontdek je wat jouw kwaliteit is. Jouw kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie staan allemaal met elkaar in verbinding. Door onderstaand schema in te vullen, heb  je een handig overzicht bij de hand van jouw kernkwaliteiten en waarin je je nog kunt verbeteren.

  • Kernkwaliteit: anderen mensen vinden mij goed in… of ik mijn positieve punten zijn...
  • Valkuil: ik zou wat minder moeten...
  • Uitdaging: ik zou eigenlijk wat meer moeten...
  • Allergie: mensen die zo doen… daar kan ik slecht mee werken

een uitgebreide persoonlijkheidstest

Naast deze oefening kun je ook een uitgebreide persoonlijkheidstest doen. Door het doen van deze test kom je meer te weten over de rol die bij jou past, in welk team jij het beste kunt werken en in wat voor soort organisatie jij het beste tot je recht komt.