Je hebt een leuke baan gezien en je wilt gaan solliciteren. Leuk! Een goede voorbereiding kan je helpen. Als je goed bent voorbereid, voel je je namelijk veel zelfverzekerder en kun je tijdens het sollicitatiegesprek beter vertellen waarom de werkgever voor jou moet kiezen.

een goede sollicitatie

Wat hoort allemaal bij een goede sollicitatie? Naast een cv is het meestal de bedoeling dat je ook een enthousiaste sollicitatiebrief of e-mail schrijft. Let op dat social media een belangrijke rol kunnen spelen voor een bedrijf om te kijken of jij bij hen past. Heb je een Facebook- of Instagrampagina? Zorg dan dat die er verzorgd uitziet. Dat geldt natuurlijk ook voor je Twitteraccount.

cv 

In een goed cv zet je je persoonsgegevens, contactgegevens en welke opleiding je hebt gedaan. Als je al werkervaring hebt of vrijwilligerswerk hebt gedaan, zet je dat ook in je cv. Ook je hobby’s mag je opschrijven. Die zeggen namelijk heel veel over wie je bent. 

sollicitatiebrief en sollicitatiegesprek

De sollicitatiebrief is je persoonlijke toelichting. In de brief schijf je waarom je de baan graag wilt hebben. Het hoeft geen lange brief te zijn, maar wel een duidelijke en enthousiaste brief. Je hoeft ook niet alles te vertellen. Het is de bedoeling dat de lezer van de brief nieuwsgierig wordt naar wie jij bent en je daarom uitnodigt voor een sollicitatiegesprek.

social media en solliciteren

Misschien gebruik je internet om naar vacatures te zoeken. Dat is natuurlijk heel erg handig. Maar voor een werkgever is internet ook heel handig. Hij kan namelijk heel makkelijk jouw profielen op social media bekijken. Het is dus belangrijk dat die er altijd netjes uitzien als je gaat solliciteren. Je kunt met jouw social media pagina’s namelijk laten zien dat je interessant bent voor een werkgever. Het is zonde als je wordt afgewezen omdat je er rare foto’s of gekke uitspraken op hebt staan.