Hoe maak je een goede eerste indruk bij jouw toekomstige werkgever tijdens het sollicitatiegesprek? Bekijk de video met praktische tips van Eleni Achilleos, presentatiecoach, en Anton den Haan, intercedent Randstad.

bereid je goed voor

In het sollicitatiegesprek krijg je de kans om jezelf te presenteren en kennis te maken met de werkgever. Dit is jouw moment om te laten zien dat jij de aangewezen persoon bent voor deze functie. Daar heb je een goede voorbereiding voor nodig.

Je kunt je thuis al voorbereiden door zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de organisatie. Bezoek de website van het bedrijf en neem het jaarverslag door. Als je iemand kent die bij de organisatie werkt, vraag dan naar zijn ervaringen en tips. Vaak worden in sollicitatiegesprekken dezelfde vragen gesteld. Je kunt je hierop prima voorbereiden door antwoorden op deze vragen vooraf te bedenken:

  • waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
  • waarom wil je bij dit bedrijf werken?
  • waarom wil je deze baan?
  • wat verwacht je van dit werk?
  • waarom zou juist jij deze baan moeten krijgen?
  • kun je een paar goede en een paar slechte eigenschappen van jezelf noemen?

tip: Ga ruim op tijd van huis weg, zodat je zeker op tijd aanwezig bent. Neem het telefoonnummer mee van je contactpersoon bij het bedrijf. Als je onderweg vertraging oploopt, kun je waarschuwen dat je iets later komt.

Nog een gouden regel: kleed je netjes aan en pas je aan op de bedrijfscultuur. Bij een kantoorbaan ben je niet snel 'overdressed', maar zorg er wel voor dat je jezelf ook nog lekker voelt in wat je draagt.

het sollicitatiegesprek 

Wees tijdens het gesprek enthousiast, en toon interesse in het bedrijf. Het is helemaal niet erg als je een beetje zenuwachtig bent: daarmee geef je aan dat je de baan graag wilt hebben. Zit recht, leg je armen rustig op de leuning of tafel (niet over elkaar, dit komt gesloten over) en val de gespreksleider nooit in de rede.

Je kunt alleen de gesprekspartner overtuigen van jouw geschiktheid, als je zelf ook gelooft dat jíj de geschikte kandidaat bent! Aan het einde van het gesprek krijg je bijna altijd de vraag of jíj nog vragen hebt. Bereid daarom een paar positieve vragen voor.

de afsluiting 

Aan het einde van het gesprek geeft de gespreksleider aan hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt. Jij mag hier ook naar vragen. Er kan sprake zijn van een tweede gesprek of een assessment. Geef iedereen bij het verlaten van de gespreksruimte een hand en dank de aanwezigen voor hun tijd.