Solliciteren is nodig om een leuke baan te kunnen krijgen. Maar het is ook een uitdaging. Want waar vind je die leuke baan en hoe weet je of een baan bij jou past? Want niet alles wat je leuk lijkt om te doen, is ook iets wat je goed kunt. Dat hangt ook af van je opleiding en eventueel eerder opgedane werkervaring.

voorbereiden 

Als je een sollicitatie goed voorbereidt, vergroot dat je kans op het vinden van een leuke baan. Daarom is het belangrijk dat je je vooraf goed afvraagt wat je wilt en wat je mogelijkheden zijn. Vraag je dus af wat voor werk je het liefste zou doen en waar je die baan kunt vinden. Heb je daar al een goed idee van? Dan kun je beginnen met het maken van een goed cv waarin staat wie je bent en wat je kunt. Je vermeld in je cv je persoonlijke gegevens, je opleidingen en je werkervaring. Als je een leuke vacature vindt waar je op wilt reageren, moet je daarvoor meestal ook een sollicitatiebrief of –mail schrijven. Je brief en je cv kunnen er samen voor zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek

sollicitatieprocedure

Het maken van een cv en een goede sollicitatiebrief horen bij de sollicitatieprocedure. De bedoeling is dat je dankzij je brief en cv wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek kun je laten zien wie jij bent. Je maakt ook meteen kennis met de werkgever en het bedrijf. Zo’n sollicitatiegesprek vraag ook weer om een heel goede voorbereiding. Want de eerste indruk die je maakt, is erg belangrijk. Als het sollicitatiegesprek goed verloopt, bestaat de kans dat je nog een tweede gesprek of zelfs een opdracht of test krijgt. Meestal zijn er dan meerdere geschikte kandidaten. Maar het kan ook zijn dat je na het eerste gesprek al meteen de baan krijgt. Dat zou natuurlijk geweldig zijn!