Sommige mensen weten precies wat voor werk ze willen doen. Maar wat als je dat nog niet weet? Dan helpen wij je graag om te ontdekken wat leuk werk voor jou is.

ontdek wat je leuk vindt 

Neem de tijd om te ontdekken wat je leuk vindt. Dan is de kans groter dat je een baan vindt die bij je past. Probeer bijvoorbeeld verschillende bijbaantjes uit en ontdek wat je wel en niet leuk vindt aan ieder baantje. Waar heb je plezier in en wat geeft je energie? Heb je graag veel mensen om je heen of ben je liever lekker creatief bezig? Stel je anderen graag op hun gemak? Misschien wil je dan wel leidinggeven. Vraag ook eens in je omgeving wat mensen voor werk doen en wat ze daar wel en niet leuk aan vinden. Daar leer je veel van! 

Welk werk vind jij het leukst om te doen? Bekijk de video waarin onze intercedent Anton den Haan tips geeft om op zoek te gaan naar die ene baan die bij jou past. 

vergelijk vacatures 

Verzamel een aantal vacatures en onderstreep de woorden die jou aanspreken. Zo ontdek je welke vacature het beste bij je past. Die heeft namelijk de meeste onderstreepte woorden. Dit kun je natuurlijk ook doen door van elke bijbaan die je ooit had op te schrijven wat er leuk aan was en wat juist niet. 

wat zou je doen als geld niet belangrijk is? 

Een goede manier om te ontdekken wat je leuk vindt, is je afvragen wat je zou doen als geld geen rol speelt. Reis je dan de hele wereld af en help je mensen in ontwikkelingslanden? Of word je schrijver of schilder? Probeer vervolgens te bedenken hoe je deze droom zoveel mogelijk kan realiseren binnen een baan.

willen en kunnen 

Er moet natuurlijk een verband zijn tussen wat je wilt en wat je kunt. Maak daarom een lijstje van wat je graag wilt doen. Schrijf ernaast wat je allemaal goed kan. Geef vervolgens met lijntjes aan welke kwaliteiten bij welke activiteit horen. De activiteit waar de meeste lijntjes naar toe gaan, past het beste bij jou.