Stel je voor: je bent op zoek naar een (nieuwe) baan en begeeft jezelf op de nogal competitieve arbeidsmarkt. Op een dag spot je een vacature met jouw ideale job. Waar moet je dan op letten om in aanmerking te komen? En hoe zorg je ervoor dat bedrijven jou verkiezen boven alle andere kandidaten? Deze 4 tips helpen je op weg!
1. val op
News flash: je bent niet de enige die op die leuke vacature solliciteert. Laat daarom op een originele manier zien dat je passie hebt voor je vak, zodat je er echt uitspringt naast de andere sollicitanten. Solliciteer je naar de functie chef-kok, laat dan jouw favoriete zelfgemaakte gerecht bezorgen. Ben je grafisch vormgever, dan design je natuurlijk het tofste portfolio dat je kunt bedenken! Bekijk de cv van Ondrej Zoričák of Krysten Newby op bahance.net
2. schrijf een unieke brief
Het is heel verleidelijk om een goede sollicitatiebrief te hergebruiken, maar je kunt beter een unieke brief schrijven waarin duidelijk naar voren komt waarom jij bij dit specifieke bedrijf en op deze functie wilt werken. Pas daarbij ook de toon aan naar wat bij het best bij het bedrijf in kwestie past. Kijk verder altijd goed naar de vacaturetekst en de beschreven taken en eigenschappen. Geef geen opsomming van alle eigenschappen die jij uit dit rijtje bezit, maar kies liever drie eigenschappen die je goed kunt onderbouwen met voorbeelden.
3. wees enthousiast
Het is al vaak uit onderzoek naar voren gekomen: mensen die met plezier naar hun werk gaan presteren beter, zijn creatiever en melden zich minder vaak ziek. Werkgevers nemen liever iemand aan die zo enthousiast is dat hij of zij niet kan wachten te beginnen, dan iemand die aan alle functie-eisen voldoet, maar een nonchalante houding aanneemt. Zorg dus dat je in al je contactmomenten met je potentiële werkgever enthousiast en gemotiveerd overkomt!
4. drink veel kopjes koffie
Voor een bedrijf kost een sollicitatiegesprek tijd en dus geld. En degene die uit een sollicitatieprocedure wordt aangenomen, omdat hij of zij zichzelf goed heeft gepresenteerd, kan in de praktijk tegenvallen. Veel bedrijven vragen eerst aan hun werknemers of zij geschikte kandidaten kennen, zodat er iemand uit persoonlijke kring wordt aangedragen. De procedure bestaat in dit soort gevallen vaak uit slechts één of twee gesprekken. Breng zoveel mogelijk mensen op de hoogte van je kwaliteiten en zoektocht en schroom niet om regelmatig kopjes koffie te drinken met kennissen.