De kerstvakantie komt er weer aan - nog anderhalve week! - en dat betekent voor bijna iedereen rust. Rust om met familie en vrienden Kerst en Oud en Nieuw te vieren, maar ook rust om na te denken over jouw baan en carrière. “Ben ik tevreden?“  “Waar sta ik?”  “Hoe zijn mijn vooruitzichten voor komend jaar?” Naast een goed salaris, baanzekerheid en een goede work/life balans, is voldoening een belangrijk onderdeel van een loopbaan. Maar hoe bepaal je eigenlijk of jouw baan nog wel genoeg voldoening geeft?

Vanuit het oogpunt van een recruiter is dat een lastige vraag. Baanzekerheid en work/life balans zijn persoonlijk, maar kunnen vaak wel vertaald worden naar meetbare waarden. Word je beoordeeld op basis van je prestaties en zijn je werktijden redelijk? Dan zit het met jouw work/life balans wel goed. Wat betreft voldoening kan eigenlijk alleen jij bepalen welke baan perfect voor jou is. Dat kan best lastig zijn.

Gelukkig kan je door de onderstaande vragen te beantwoorden uitzoeken of jouw baan je in 2017 nog genoeg voldoening gaat opleveren.

  1. Mensen zeggen vaak dat ze willen dat hun werk ‘een verschil maakt’. Maar wat betekent ‘het verschil maken’ precies voor jou? Hoe zou jij meten of je werk echt een verschil maakt?
  2. Iedereen wil uitdagend werk en werk waarmee je zoveel mogelijk van jouw vaardigheden kan benutten. Jij wilt waarschijnlijk ook werk waar je met plezier mee bezig bent. Wat zijn jouw talenten en waar zit jouw kracht? Sluiten die talenten aan bij de carrière die je op dit moment voor je ziet?
  3. Welke activiteiten/taken vind jij echt motiverend - én vooral ook: welke vind je enorm demotiverend? Maakt de mate van vrijheid die jij in je baan hebt uit voor de voldoening die jij uit je baan haalt?
  4. Is doorleren belangrijk voor jou? Hoeveel tijd en moeite wil jij steken in het verder ontwikkelen van jezelf?
  5. Is hogerop komen belangrijk voor je? Wat betekent promotie in jouw specifieke carrière? Waar zie jij jouw carrière in drie jaar? En in tien?
  6. Denk eens aan bedrijven waar je graag zou willen werken. Welke eigenschappen hebben ze gemeen? Heeft de grootte van het bedrijf iets te maken met hoeveel voldoening jij uit je baan haalt?

Praat eens over deze vragen met je partner of een vriend of vriendin. Zodra je een aantal antwoorden op een rijtje hebt, kun je jezelf de belangrijkste vraag stellen: vind je de meest belangrijke zaken in je huidige baan? Zo ja, dan kan jij met trots zeggen dat je écht voldoening haalt uit jouw baan. Zo niet, dan is het misschien tijd om volgend jaar een andere pad in te slaan.

Wij wensen je vast veel succes en hopen dat we je op deze manier op weg hebben kunnen helpen!