De VAR is sinds mei 2016 opgeheven. De vervanging is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Maar wat houdt deze wet in? We zetten het voor je op een rij.
waarom dba
De nieuwe wet is in het leven geroepen om twee redenen. Enerzijds moet de Wet DBA schijnzelfstandigheid voorkomen en anderzijds legt de wet de verantwoordelijkheid hiervoor bij beide partijen: de zzp’er en de opdrachtgever.
modelovereenkomst
Sinds 1 mei 2016 is deze verklaring vervangen door de Wet DBA. Samen met je opdrachtgever kun je een modelovereenkomst opstellen. Dit is niet verplicht, maar het is wel verstandig. In deze overeenkomst beschrijven jullie namelijk onder andere de aard van de opdracht. Vervolgens is het belangrijk dat jullie je hieraan houden, want dát is waar de Belastingdienst op gaat controleren vanaf 1 mei 2017. Let op: dat lijkt nog ver weg, maar bij onjuistheden kijkt de Belastingdienst wel terug tot 1 mei 2016. Zorg er dus voor dat je nu al conform de Wet DBA werkt.
dba-proof
Om aan de eisen van de Wet DBA te voldoen, zijn een aantal factoren van toepassing. Zo mag er bijvoorbeeld geen sprake zijn van enige leiding, toezicht en gezag op bijvoorbeeld je werkomgeving of -tijden.
Bekijk hier of jij DBA-proof bent. Nog niet alles duidelijk? Bekijk meer informatie of neem contact op met Randstad via T: 020 519 75 07.