Sollicitanten checken op social media? Met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is dat niet langer zonder geldige reden toegestaan. Wat houdt de nieuwe wetgeving precies in? En wat doe je als je merkt dat je wél gecheckt wordt? Samen met Pauline Gras van de Autoriteit Persoonsgegevens zetten we de feiten voor je op een rijtje. 

quickscan op social media

Als sollicitant is het internet ideaal. Je vindt makkelijk vacatures en komt in een muisklik alles te weten over het bedrijf waar jij binnenkort misschien aan de slag gaat. Maar ook voor je toekomstige werkgever biedt het een groot voordeel: social media geven een nog beter beeld van wie hun sollicitanten echt zijn. In 2011 werd 91% van de sollicitanten dan ook gescreend op Facebook, Twitter en LinkedIn. 

Aan de hand van een social quickscan checken werkgevers of je wel bij hun bedrijfscultuur past. Hoe je social media gebruikt, zegt namelijk veel over jou als persoon. Naast het lezen van je cv en motivatiebrief, betekent dit dus dat je werkgever ook de eerste resultaten van je naam op Google bekijkt, zoals je profiel op Facebook, Twitter, Instagram en Linkedin

algemene verordening gegevensbescherming

Maar met het checken van social media maken bedrijven een grote inbreuk op je privacy. Het kan zijn dat je potentiële nieuwe werkgever op informatie stuit die niet voor hem of haar bedoeld is. De nieuwe wetgeving maakt daar een eind aan. Per 25 mei 2018 vervangt de AVG de huidige Wet bescherming persoonsgegevens. Pauline Gras, werkzaam bij de Autoriteit Persoonsgegevens, vertelt wat deze wet inhoudt: “Met de komst van de AVG worden de privacyrechten van sollicitanten versterkt en uitgebreid. Daarnaast krijgen organisaties meer verantwoordelijkheden en alle Europese privacytoezichthouders dezelfde bevoegdheden. Ze mogen dan bijvoorbeeld tot 20 miljoen euro boete opleggen als de nieuwe regels geschonden worden.” 

Alleen onder bepaalde wettelijke voorwaarden is het checken van sollicitanten op social media nog toegestaan. De belangrijkste voorwaarden zijn dat de werkgever een geldige reden heeft voor de check en deze ook noodzakelijk is. “Dit is onder andere het geval als een werkgever erop moet kunnen vertrouwen dat zijn personeel integer en betrouwbaar is,” legt Pauline uit. Het kan bijvoorbeeld gaan om een functie waarin met vertrouwelijke informatie gewerkt wordt. 

En hoe zit dat met LinkedIn, een medium dat bedoeld is om sollicitanten en werkgevers met elkaar in contact te brengen? “Over het algemeen geldt voor elk sociaal medium hetzelfde. Dus ook voor LinkedIn.” Maar er spelen nog meer factoren mee, vertelt Pauline. “Welke intentie had de werknemer bij het opstellen van zijn profiel? En is het een openbaar profiel? In dat geval is er een stuk meer geoorloofd.” 

wat doe je als je wél gecheckt wordt

“Als je als sollicitant geconfronteerd wordt met informatie die je niet zelf verstrekt hebt, moet een werkgever hierover vooraf duidelijk zijn geweest,” vertelt Pauline. “Bijvoorbeeld door in de vacaturetekst aan te geven dat hij of zij referenties kan inwinnen.” Is je social media gecheckt zonder dat je daarover geïnformeerd bent? Dan kun je contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens. Met ingang van 25 mei 2018 nemen zij iedere klacht in behandeling. Pauline: “We bekijken de situatie en kiezen het instrument dat het probleem het best oplost. De ene keer is dat een telefonisch gesprek waarin we uitleggen dat een wet is overtreden, de andere keer starten we een officieel onderzoek.” Eén van de mogelijke sancties is een boete. “Maar we kunnen ook besluiten tijdelijk meer focus te leggen op voorlichting. Dat is helemaal afhankelijk van de omstandigheden.”