Hoe organiseer je een geslaagd (kerst)diner? Met de feestdagen voor de deur leidt deze vraag voor veel mensen tot stress. Om je te helpen hebben we de hulp van twee experts ingeschakeld. Moeder Anna Pauzenga (51) en dochter Meike Mantje (18) zijn beiden werkzaam als banqueting medewerker en geven je tips voor een geslaagd kerstdiner

Als banqueting medewerker werk je op locatie als gastvrouw of -heer bij verschillende soorten evenementen, begint Anna. Van borrels tot buluitreikingen, het verschilt elke keer weer. Juist dat maakt het werk volgens Meike zo leuk: Het is erg afwisselend. Je krijgt van tevoren een tijd en adres en je weet niet wat je te wachten staat. Door de verschillende evenementenplanners en teams waarmee we werken, is de sfeer altijd weer anders.

alle ins en outs voor een geslaagde avond

In de afgelopen drie maanden hebben ze bij zo'n achttien verschillende bedrijven gestaan. Anna en Meike weten dus alle ins en outs voor een geslaagde avond. Dus wie beter dan deze twee dames, om te vragen naar de beste tips voor het hosten van een gezellig kerstdiner. 

1. maak een planning

Stress op de dag zelf voorkom je makkelijk met een goede planning. Maak van tevoren een overzicht van alle ingrediënten, benodigdheden en materialen die je nodig hebt en denk goed na wanneer je wat wilt maken. Dan ben je ervan verzekerd dat je alles op tijd af hebt voordat je gasten er zijn.

2. houd rekening met je gasten

Inventariseer op tijd of mensen allergieën of bepaalde dieetwensen hebben. Vraag dit op tijd, zodat je kunt nadenken over andere gerechten voor die gasten. Een goede gastvrouw of -heer houdt daar natuurlijk rekening mee. 

3. ga voor lekkere, simpele gerechten

Maak het jezelf niet te moeilijk! Het is vaak beter om een simpel en lekker gerecht te maken, dan jezelf te verliezen in een ingewikkeld gerecht. Uiteindelijk gaat het meer om de sfeer die je creërt, dan de gerechten op tafel.  

4. maak het gezellig

Die sfeer kun je bijvoorbeeld creëren met een mooi versierde tafel en een leuk tafelkleed. Dit maakt het diner meteen een stuk gezelliger. Met lichtjes, versieringen en een kerstboom in de kamer kom je al een heel eind. Zin om echt uit te pakken? Op Pinterest kun je heel veel ideeën opdoen over kerstdecoraties en tafelsettings! 

5. doe iets extra's

Wil je stiltes aan tafel voorkomen? Leg tijdens het versieren kaartjes met vragen op tafel. Dit kunnen vragen zijn met onderwerpen zoals waar je trots op bent of wat het leukste moment was van het afgelopen jaar. Zo zorg je voor mooie gesprekken aan tafel.

We hopen dat deze tips je helpen een geslaagd kerstdiner te organiseren. Fijne feestdagen!