De kans is groot dat jouw werkgever jaarlijks budget reserveert voor één of meerdere bedrijfsuitjes. Daarmee wil hij jou belonen voor je geboden inzet. Dat medewerkers elkaar door het bouwen van een vlot of potje levend Stratego beter leren kennen, wordt gezien als een mooie bijkomstigheid. Hoe zorg je dat zo’n dag leuk is, en niet voelt als een verplicht nummertje? Deze 5 tips gaan je helpen.

“Moet dit nou echt?” “Kunnen we niet gewoon aan het werk gaan?” Bedrijfsuitjes worden niet zelden als een verplichting gezien door medewerkers, maar geloof het of niet: de activiteiten worden waarschijnlijk écht georganiseerd om je blij te maken. (En dus niet om je te plagen). Een goed bedrijfsuitje is geen verplichting, maar een cadeautje. De boodschap van je werkgever is als het ware: je wordt gewaardeerd en daarom gaan we samen een dag uit. Eve n niet werken, maar lol maken. Als een soort bijvangst worden bedrijfsuitjes gebruikt om aan de teamgeest te werken. Negen van de tien bedrijfsuitjes bestaan ten minste uit één of meerdere teambuilding-activiteiten. Door samen te werken buiten de werksfeer om, leer je elkaar beter kennen. Die versterkte band helpt om ook binnen de werksfeer beter samen te werken. Daarmee zijn bedrijfsuitjes niet alleen leuk, maar ook nog eens heel nuttig. Mits je er zelf wat van maakt. En dat doe je zo.

met deze 5 tips heb je een gezellig bedrijfsuitje

  1. stel je flexibel op
  2. leer je collega’s beter kennen
  3. laat jezelf zien
  4. knoop een praatje aan met de directeur
  5. denk mee met de organisatie

1. stel je flexibel op

Zeker in een groot bedrijf is het lastig om iets te verzinnen waar iedereen razend enthousiast van wordt. De kans dat de activiteiten tijdens het bedrijfsuitje super uitgesproken zijn, is daarom niet zo groot. Probeer daar begrip voor op te brengen. Ga er maar vanuit dat de organisatie haar best heeft gedaan om iets leuks te verzinnen, zonder mensen uit te sluiten. Bovendien: van klagen is de sfeer nog nooit beter geworden.

2. leer je collega’s beter kennen

Een bedrijfsuitje is de uitgelezen mogelijkheid om mensen beter te leren kennen. Was je altijd al benieuwd naar het leven van die vriendelijke meneer van IT, die je computer komt resetten bij een vastloper? En wie is eigenlijk die office manager die je iedere ochtend vriendelijk begroet, maar waar je eigenlijk bar weinig van weet? Een bedrijfsuitje is je kans om meer te weten te komen van mensen die je niet iedere dag spreekt. Ga bij voorkeur niet meteen bij je vaste clubje staan. Die mensen zie je iedere dag.

3. laat jezelf zien

Niet door na de lunch direct op tafel te gaan dansen, wel door jezelf een beetje open te stellen in gesprekken met collega’s die je nog niet goed kent. Net zoals jij wat meer over anderen te weten wilt komen, zo willen mensen ook weten wie jij bent. Vertel dus gerust iets over de kinderen, je favoriete artiest of je mountainbikeverslaving.

4. knoop een praatje aan met de directeur

Die man of vrouw waar je normaal gesproken niet zo snel binnenstapt voor een praatje, kan tijdens een bedrijfsuitje zomaar naast je zitten tijdens de lunch. De mores van kantoor gelden op dat moment niet. Als hij of zij geen interesse in jou toont, neem dan zelf initiatief. Vraag bijvoorbeeld eens naar zijn of haar hobby’s buiten werktijd. Misschien ontfutsel je wel iets leuks bij de baas. Dat verlaagt direct de drempel om op maandag wél binnen te stappen.

5. denk mee met de organisatie

Het is natuurlijk gemakkelijk om te zeggen dat het niet goed of leuk is, maar probeer zelf maar eens iets te bedenken waar iedereen blij mee is. Dat valt niet mee. Heb je goede ideeën? Help de organisatie gerust ongevraagd een handje. Goede ideeën zijn altijd welkom. De afdeling bedrijfsuitjes staat zeker weten open voor jouw tips. Met een beetje overtuigingskracht krijg je het bedrijf misschien wel zo ver om met het hele bedrijf te gaan abseilen van de Euromast.

Het is een misverstand dat een bedrijfsuitje altijd de dag van je leven moet zijn. Als je uitgaat van de goede intenties van je werkgever en moeite doet om wat leuke gesprekken aan te knopen met collega’s die je nog niet zo goed kent, kan er weinig misgaan.

Veel plezier!