Het is al lang geen geheim meer dat Facebook de koning is van de sociale netwerken. Volgens het bedrijf zelf loggen er zo’n 1.65 miljard mensen minstens één keer per maand in op het sociale netwerk. Dat betekent dat er meer Facebook gebruikers zijn dan de bevolking van Europa, de Verenigde Staten en Zuid Amerika bij elkaar opgeteld.

Met zoveel mensen die eindeloos veel updates plaatsen is het best lastig om je eigen ‘professionele stem’ te vinden. Toch kun je jouw Facebook account optimaliseren om professionele contacten te leggen - of zelfs een baan te vinden - zónder het ongedwongen filmpjes delen met je vrienden op te geven. Hieronder vind je vijf stappen die je vandaag al kunt nemen om een professioneler Facebook profiel te krijgen. 

een foto zegt meer dan duizend woorden

Wat is het eerste waar je naar kijkt als je iemands profiel opent? Waarschijnlijk de kleine vierkante profielfoto én de grote coverfoto aan de bovenkant van de pagina. Dit is dé plek waar jij jouw de eerste indruk achter laat.

Denk dus goed na over de foto die jij als profielfoto gebruikt. Een professioneel uitziende pasfoto of zelfs een familiefoto wordt beter ontvangen dan een foto van jou en je vrienden die aan het stappen zijn. Je kunt iets creatiever zijn met je coverfoto. Gebruik deze plek om bijvoorbeeld een hobby of een mooie ervaring te delen. 

blijf up to date

Het is belangrijk om je Facebook profiel up-to-date te houden met nieuwe informatie. Je hoeft echt niet je profiel tot in de puntjes toe in te vullen en alles over jezelf prijs te geven. Maar neem wel eens de tijd het onderdeel ‘Werk en opleiding’ goed neer te zetten. Hier kun je informatie toevoegen over jouw werkervaring en verleden, professionele skills en de opleidingen die je hebt gedaan. Wanneer je deze informatie toevoegt, kun je gemakkelijker andere mensen vinden die bij dezelfde bedrijven hebben gewerkt of die dezelfde skills hebben. Dat zorgt weer voor nieuwe kansen om te netwerken.

update jouw privacy instellingen

Facebook geeft je de optie om alleen bepaalde mensen toegang te geven tot jouw profiel en updates. Door op Facebook rechtsboven op het kleine pijltje te klikken, kan je in het menu naar Instellingen gaan. Ga vervolgens in het menu aan de linkerkant van de pagina naar Privacy of Tijdlijn en taggen. Hier kun je een flink deel van je profiel aanpassen. Een paar velden waar je op moet letten zijn bijvoorbeeld wie je timeline kan zien en welke contactinformatie van jou publiek toegankelijk is.

Een andere instelling die je aan moet zetten is de mogelijkheid om posts van anderen waarin jij getagd bent te bekijken, voordat ze op jouw profiel verschijnen. Dit is enorm handig voor die momenten dat een vriend of vriendin je tagt in een foto waarvan je liever niet hebt dat je professionele contacten die zien. Je kunt dit aanzetten onder Tijdlijn en taggen. Bovenaan de pagina staat de optie ‘Berichten controleren waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven?’ Klik hiernaast op bewerken en zet dit aan.

controleer je eigen profiel

Zelfs nadat je jouw privacy instellingen hebt aangepast, betekent dat nog niet dat die beschamende foto’s van vroeger zomaar verdwenen zijn. Kijk eens goed naar je eigen profiel en verwijder (of verberg) alles dat er onprofessioneel uitziet, zoals controversiele updates of foto’s waarin je bent getagd.

Je hebt waarschijnlijk minstens één foto - misschien zelfs je profielfoto - die gezien kan worden als ‘Not Safe For Work’ (NSFW). Als iets eenmaal op internet staat kunnen zelfs de beste privacy instellingen het niet voor eeuwig verbergen. Je weet dat toekomstige werkgevers en recruiters je opzoeken op social media.

maak lijsten

Een Facebook functie die niet veel mensen gebruiken is de optie om lijsten te maken van je contacten. Op die manier kun je gemakkelijk bepaalde updates alleen maar voor bepaalde groepen vrienden beschikbaar maken. 

Zoek op je Facebook startpagina in het menu aan de linkerkant naar het kopje Vrienden. Klik op het woordje meer dat hier rechts naast staat. Klik vervolgens bovenaan op Nieuwe lijst maken. Er opent een scherm waarin je de lijst een naam kunt geven en vrienden kunt toevoegen. Een paar lijsten die je zou kunnen overwegen zijn bijvoorbeeld: school vrienden, (oud-)collega’s, sport vrienden en netwerk contacten.

Nu je jouw vrienden in groepen hebt ingedeeld, kun je updates plaatsen die alleen zichtbaar zijn voor mensen op die specifieke lijsten. Op deze manier kan je nog steeds af en toe dat grappige filmpje delen met je vrienden, terwijl je zakelijke contacten alleen je werk updates zien. Natuurlijk kun je af en toe nog steeds iets voor al je vrienden plaatsen, zorg alleen dat het iets is waarvan je het goed vindt dat iedereen het ziet.

start met updaten!

Als je deze vijf tips opvolgt ben je klaar om jouw Facebook account ook zakelijk te gebruiken en nieuwe  waardevolle contacten te leggen. Een nieuwe baan kan maar één nieuwe vriendschap bij je vandaan zijn. Het kan goed zijn dat één van je contacten ineens aan jou  denkt als er een baan vrij komt in zijn of haar bedrijf. Plaats dus vooral interessante updates die laten zien wie jij bent. Zo bouw je aan een personal brand op Facebook. Veel succes en plezier!