Warren Buffett, éen van 's werelds meest succesvolle beleggers, wordt vaak als volgt geciteerd: "Het duurt 20 jaar om een reputatie te bouwen en vijf minuten om het te verpesten.” Met dit in het achterhoofd, wordt het misschien tijd dingen vanaf nu anders aan te pakken. Als het gaat om je carrière, is het opbouwen van een reputatie net zo belangrijk als het opbouwen van je cv. En het is moeilijker om te veranderen. Hoe en waar moet je beginnen? En wat moet je in gedachten houden? Deze 4 stappen helpen je op weg. 

wees op tijd

Files bestaan, bruggen kunnen openstaan en de kat kan in de boom vastzitten. Dingen gaan niet altijd zoals gepland, dat weten we. Wees niet te hard voor jezelf als het om deze uitzonderingen gaat. Laat het niet de regel worden en zorg dat je op tijd bent.  

Volgens een studie, komt ongeveer 20% van de bevolking constant te laat. De oplossing? Volgens onderzoeker Diana DeLonzor (auteur van Never Be Late Again) wees realistisch over hoeveel tijd je kwijt bent met jouw woon-werkverkeer. Reken extra buffertijd, zodat je zonder stress de ruimte hebt op om tijd te komen. 

Bereid ’s avonds alles voor, zodat je in de ochtend gelijk in actie kan komen zonder onnodige vertraging en afleiding. Ben je extra vroeg? Geniet van dit zen moment. Het is een kans om rustig op te starten, of een achterstand weg te werken in alle rust.

passende kleding

Dresscodes zijn er niet voor niets. Met een dresscode neem je twijfel en afleiding weg. Kleed je passend en netjes voor je functie. Werk je in werkkleding van jouw werkgever, dan zal dit geen probleem zijn.

Werk je, of ga je werken op een kantoor? Houd dan rekening met de bedrijfscultuur. Kijk goed om je heen en let op de kleding van collega’s. Neem het zekere voor het onzekere en ga voor een veilige, neutrale outfit. In ieder geval tot je een goed beeld hebt wat wel of niet kan bij jouw op kantoor. 

geef je onverdeelde aandacht

Klinkt dit onmogelijk? We lopen, we praten en we checken om de haverklap onze telefoon. De hele dag door zijn we online. Maar welke boodschap geef je hiermee af aan de mensen om je heen? Eigenlijk verdienen zij jouw volle aandacht.

Leg je telefoon in je bureaulade en controleer deze in pauzes als je even alleen bent. Je zal snel merken, dat dit een positief effect heeft op jouw reputatie. 

kom beloftes na

Het is verleidelijk om ja te zeggen tegen alles, vooral in het begin, om een positieve eerste indruk te maken. Te veel beloven en het niet waar kunnen maken, is erger dan nee zeggen.

De sleutel; zorg vooraf voor duidelijke verwachtingen. Check bij de start van een project wat realistisch is en wees duidelijk hierover, ook tijdens het project. Het is niet erg als zaken anders lopen dan verwacht, als dit maar duidelijk gecommuniceerd wordt. 
  
Doe deze 4 kleine dingen en je zal gelijk verandering merken. Soms is er maar een kleine verandering nodig voor een groots resultaat. In dit geval een reputatie om trots op te zijn.