Het is weer tijd om je goede voornemens op te stellen! Wil jij dit jaar nóg beter presteren op je werk en doorgroeien in je functie? Zet net een stapje extra door aan je vakkennis en competenties te werken. Zo bereik jij zeker je werkdoelen in 2022!    

tijd voor goede voornemens

De populairste voornemens kennen we allemaal: vanaf 1 januari gaat heel Nederland afvallen, meer sporten en minder geld uitgeven. Maar ook werkdoelen zoals een andere baan vinden en persoonlijke groei op het werk staan tegenwoordig hoog op het lijstje. 
Bij Randstad horen we vaak dat mensen in het nieuwe jaar op zoek gaan naar een betere balans tussen werk en prive. Een groot deel gaat voor een gezondere levensstijl op kantoor. Maar ook persoonlijke ontwikkelingen passeren de revue: veel werknemers willen via hun werk een cursus, training of opleiding volgen. Goed bezig! 

meer kennis over je vak 

Als je wilt groeien op je werk is het belangrijk duidelijke doelen te stellen. Wil je een hogere functie? Of ben je toe aan meer verantwoordelijkheid? Zorg ervoor dat je doelen meetbaar zijn. Zo weet je aan het einde van het jaar precies hoeveel je vooruit bent gegaan. 
Om werkdoelen te bereiken is meer vakkennis opdoen een goed begin. Dit kun je bereiken door een cursus of opleiding te volgen. Veel bedrijven bieden goede mogelijkheden, dus informeer hiernaar bij je werkgever. Als er geen opleidingsbudget beschikbaar is, kun je ook veel leren van vakblogs en YouTube. Of bezoek eens een vakbeurs, waar je leert over de nieuwste trends in jouw vakgebied. 

werken aan je competenties

Meer vakkennis is een goede basis, maar een professional die zijn kennis niet op de goede manier inzet is niets waard. Werk daarom ook aan je competenties. Dit zijn niet zichtbare eigenschappen die een grote invloed op je werkzaamheden kunnen hebben. 

Afhankelijk van wat je wilt bereiken kun je aan verschillende competenties werken. Zorg dat het voor jezelf duidelijk is welke vaardigheden je al goed beheerst en welke je wilt verbeteren. Wil je beter worden in plannen en organiseren? Verbeter dan je prestatiegerichte competenties. Is klantcontact voor jouw functie belangrijk? Dan is het goed om aan je relatiegerichte competenties te werken. En wil je meer leiderschap? Zorg dan dat je genoeg sturende competenties hebt. Lees hier aan welke competenties je nog meer kunt werken. 
Je competenties kun je verbeteren tijdens een cursus of training. Ook door in de praktijk veel te oefenen en te reflecteren kun je deze skills verbeteren. Kijk op de momenten dat je van je competenties gebruik maakt altijd terug op je werkwijze. Wat ging goed? En wat kun je de volgende keer beter anders aanpakken?  

geen mogelijkheden voor ontwikkeling

Wil je jezelf graag ontwikkelen, maar zijn daar binnen je huidige baan geen mogelijkheden voor? Misschien is het tijd voor iets nieuws. Zoek verder naar een werkplek waar je meer kansen hebt of waar de uitdaging om aan jezelf te werken groter is. Succes!