ik heb het nog nooit gedaan

Naast de wil om te werken en een flinke dosis enthousiasme, vraagt je potentiële nieuwe werkgever om een lijst aan skills. De lijst is lang en de skills variëren van ‘uitstekende kennis van Photoshop’ tot ‘een échte teamplayer’. Tuurlijk kan je er een aantal afvinken. Bij een paar moet je toegeven dat je denkt dat je het wel kan, maar het enige ding is dat je dat niet zeker weet. Want: je hebt het nog nooit gedaan. Hoe overtuig je dat je wél denkt dat je het kan?
Allereerst hoef je de vaardigheid die wordt gevraagd niet per se gedaan te hebben, dat is wel een pre natuurlijk (ook zo’n mooie vacatureterm). Denk breder!

stel...

In de vacature waar je op reageert, is je belangrijkste taak om agenda’s te beheren. Je hebt online een capaciteitentest gedaan en daar komt uit dat jouw ruimtelijk inzicht bovengemiddeld is. Dan kan je natuurlijk vertellen dat je een capaciteitentest hebt gedaan en dat de blokjes die in elkaar geschoven moesten worden jou niet voor de gek konden houden. Je had nog amper met je ogen geknipperd en je zag al dat het ‘antwoord c’ moest zijn.

Óf je kiest ervoor om te vertellen dat je deze zomer door je chef bent geprezen voor je ruimtelijk inzicht tijdens je bijbaan op een zonnig terras. Jij was namelijk degene die feilloos een extra tafeltje paste op het gewilde terras. Terwijl je al je collega’s zag denken ‘dat past nooit zonder dat er gasten buitengewone capriolen moeten uithalen om dat tafeltje te bereiken.’ Juist die collega’s moesten toegeven dat je dat weer mooi voor elkaar kreeg: een extra tafeltje voor zonaanbiddende gasten. Weliswaar zijn de tafels geen meetings, maar je ziet wel waar nog ruimte is en de oplossingsgerichtheid die je daarbij toont, past perfect bij iemand die drukke agenda’s beheert.

tip

Denk breder dan die ene taak waar ze in de vacature om vragen. Privé ben je misschien wel hét organisatietalent van je vriendengroep. Kroegentochten worden nauwgezet uitgestippeld door jou. Benoem dat talent, ook wanneer het niet werkgerelateerd is. Het gaat om de competentie. En die heb je. Punt!