Iedere maand delen we een verhaal van iemand die de ultieme carrièreswitch heeft gemaakt. Dit keer spraken we Zlata over haar persoonlijke verhaal. Zij werkte als accountant, maar is nu viooldocente en eigenares van Zlata Strijkinstrumenten en Violin Lounge.

Wie: Zlata Brouwer (31 jaar)
Was voorheen: accountant
Werkt nu als: eigenares en viooldocente bij Zlata Strijkinstrumenten en Violin Lounge

eerst even terug naar je jeugd. wist je vroeger al wat je later wilde worden

“Van alles en nog wat eigenlijk. Ik had vanaf mijn zevende vioolles en toen wilde ik viooldocente worden. Maar later spraken ook andere - totaal verschillende - beroepen me aan zoals journalist, marineofficier en traumachirurg.”

toch heb je voor accountancy gekozen. hoe ben je daar terecht gekomen

“Op de middelbare school vond ik economie één van de leukere vakken, dus ben ik na het vwo een duaal traject ingegaan met de bachelor Accountancy. Daarbij kon ik naast het studeren ook werken. Dat heb ik ook gedaan met mijn master Controlling. Ik wilde niet te lang op school zitten, dus de combinatie tussen werk en studie werkte voor mij heel goed. Mijn viooldocent vroeg destijds nog aan me of ik naar het conservatorium wilde gaan, om me toch volledig daarop te gaan richten. Maar ik dacht dat er later niet genoeg werk zou zijn als viooldocente. Het leek me daarnaast ook saai om fulltime viooldocente of fulltime een orkestbaan te hebben.”

was er een moment waarop je besefte dat je volledig voor viool wilde gaan

“Er was niet een specifiek moment waarbij het besef kwam. Het ging eigenlijk heel geleidelijk. In mijn studententijd gaf ik vioolles aan wat kinderen en na mijn studie had ik het idee om een eigen bureau in de financiële wereld te starten. Ik was er nog niet van overtuigd dat ik kon leven van vioolles geven. Op een gegeven moment kreeg ik hierin steeds meer werk en werd lesgeven veel leuker dan werken in de financiële sector. Toen heeft de viool zich wel bewezen.”

besprak jij je plannen met iemand? zo’n carrièreswitch is niet niks

“Ik heb het er niet echt met mensen over gehad. In mijn omgeving kreeg ik in het begin geen bemoedigende reacties. Ik had goede papieren, een goede baan en mijn familie en vrienden konden niet begrijpen waarom ik voor die viool wilde gaan. Maar ik wilde dit avontuur aangaan. Als het niet werkte, zou ik weer solliciteren naar mijn financiële baan.”

wat waren je eerste stappen naar ondernemer en violiste worden

“Tijdens mijn tijd in de financiële sector was ik al bezig met het opzetten van een vioolwinkel. Ik begon met handelen voor een vioolimporteur en daarmee is het balletje gaan rollen. Twee jaar later heb ik mijn baan opgezegd en in de avonduren een opleiding tot violiste en viooldocente gevolgd. Inmiddels ben ik afgestudeerd en importeer ik zelf violen van het Tsjechische atelier waar mijn viool vandaan komt.”

en hoe was het om die switch te maken

“Het was aan de ene kant heel eng, ik zegde een goede baan op met een goed salaris. Als ondernemer moest ik opeens zelf rond zien te komen. Maar aan de andere kant ben ik nog iedere dag blij dat ik de financiële sector ben uitgestapt om voor mijn passie te gaan.”

heb je tijdens de switch tegenslagen gehad

“Jawel. Mensen beseffen niet dat wanneer je van je hobby je werk maakt, het ook echt werk is. Het is geen romantisch verhaal waar alles goed verloopt. Zo heb ik van 2013 tot 2015 financiële tegenslagen gehad. Dat was een spannende periode: zou mijn bedrijf het wel of niet halen? Dan is het altijd goed om te onthouden waarom je het doet.”

en hoe bevalt het nu? heb je bereikt wat je wilde met deze switch

“Ik heb zeker bereikt wat ik wilde. Ik had vroeger nooit gedacht dat ik zou afstuderen als violiste en daar als werk fulltime mee bezig te zijn. Nu geef ik les in mijn praktijk in Hilversum en via Skype. Ook geef ik videocursussen aan leerlingen in onder andere Amerika. Wel zou ik met de vioollessen mijn leerlingen naar een hoger niveau willen brengen. Daar zit nog ruimte om te groeien.”

heb je nog tips voor iemand die er ook aan zit te denken om van carrière te switchen

“Het is een zware periode, zeker als je begint met het opzetten van een bedrijf naast een baan en studie. Het kost je veel tijd, dus ook de weekenden en avonduren. Je moet dan een echte wil hebben met een realistische blik. Maar bedenk je ook dat je het grootste deel van je leven aan het werk bent, dus doe dan wel iets wat je leuk vindt. Er is meer mogelijk dan je denkt.”