Deze week ga je alles anders doen. Op maandagochtend word je wakker en beloof je jezelf dat je beter georganiseerd zult zijn en meer gedaan gaat krijgen. Maar aan het eind van de week heb je een to-do list zo lang als je arm, voel je je neerslachtig en op een of andere manier is er niets veranderd. Het doorbreken van deze vicieuze cirkel is wonderbaarlijk simpel wanneer je één of een paar kleine dingen verandert. Hier zijn drie snelle en simpele hacks die je zullen helpen om je productiviteit te verhogen.

ontwikkel​ ​een​ ​routine

Experts zeggen dat door het aantal beslissingen die je moet maken te beperken, je meer energie en creativiteit overhoudt voor de dingen die er echt toe doen. Routines rekenen af met ‘belismoeheid’. Bijvoorbeeld:

  • als je elke dag op dezelfde tijd wakker wordt, ben je nooit te laat
  • als je jouw werkkleren altijd de avond van te voren op dezelfde plek legt, hoef je nooit na te denken over waar je ze moet zoeken en of ze wel schoon zijn
  • als je jouw lunch de avond van tevoren maakt, hoef je jezelf nooit zorgen te maken over wat je gaat maken en of je ‘s ochtends wel alle ingrediënten hebt.

Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom je jouw geniale ideeën altijd krijgt tijdens het douchen, joggen of de afwas? Je lichaam en hersenen hebben dit al zo vaak gedaan dat je als het ware op automatische piloot staat en vrij bent om te focussen op grotere en betere zaken.

stop​ ​je​ ​telefoon​ ​weg

En dan bedoelen we niet alleen tijdens de rit van en naar je werk. Onderzoek laat zien dat het horen van notificaties de kracht heeft om je af te leiden van wat je aan het doen bent.

Laten we eerlijk zijn: we weten allemaal dat een telefoon je concentratie verstoort. Stop die afleiding en leg je telefoon op een plek waar je ‘m niet kunt zien of horen. Spreek met jezelf af dat je hem alleen op een aantal vaste momenten checkt, bijvoorbeeld in de ochtendpauze, tijdens de lunch en een uur voordat je naar huis gaat. Vertel het ook aan vrienden en familie, zodat ze niet direct een reactie verwachten. Geef ze eventueel je algemene werknummer, mocht er een noodgeval zijn.

laat​ ​een​ ​lijstje​ ​achter​ ​voor​ ​jezelf

Bereid je op vrijdag al voor op maandag. Het trainingsschema voor volgende week, de middagafspraak van morgen en dat stuk gereedschap dat aandacht verdient, zitten nu allemaal vers in je geheugen. Maken dus, die lijst.

Zodra je binnenkomt op maandag, kun je meteen aan de slag. Je begint met het meest belangrijke, zonder je hersenen te pijnigen met waar je ook alweer mee bezig was. Verandering is moeilijk. Maak wanneer je het opknipt in simpele gewoontes, is alles mogelijk. Zelfs productiever worden. Laat ons via Facebook of Twitter weten hoe het gaat!