Randstad Onderwijs: verhalencompetitie

Ook dit schooljaar organiseert Randstad Onderwijs in samenwerking met Van Dijk Educatie de verhalencompetitie. Wil jij jouw leerlingen Nederlands stimuleren om hun talent te ontwikkelen? Helaas, je kunt jouw klas(sen) niet meer inschrijven voor de verhalencompetitie. De leerlingen shcreven een verhaal in het thema ‘Zal ik eens vertellen wie ik ben?’ en gaan de strijd aan met talent uit het hele land. Voor de beste verhalen zijn er weer leuke prijzen te winnen tijdens de prijsuitreiking op 31 mei 2017

waarom? 

Uit onderzoek (NOS, 21 januari 2016) blijkt dat de schrijfvaardigheid van scholieren onder andere door de digitalisering steeds slechter wordt. Hoe kunnen scholen scholieren beter voorbereiden op de snel veranderende arbeidsmarkt. Vanuit het thema #wordenwiejebent willen wij leerlingen stimuleren hun schrijftalent verder te ontwikkelen én na te denken over hun toekomst na en buiten school. Met dit thema staat Randstad voor de gedachte dat iedere leerling, student en medewerker zijn talent kan ontdekken en ontwikkelen. Als leerlingen in staat zijn te vertellen wie ze zijn, wat hun talenten zijn en wat hun zo bijzonder maakt, gaat dat ze in de toekomst helpen op de arbeidsmarkt.

in de praktijk

De Verhalencompetitie is bedoeld voor leerlingen van het vmbo, havo, vwo en mbo tussen de 12 en 18 jaar. Het idee is dat je als docent Nederlands ‘De Verhalencompetitie’ als schrijfopdracht geeft aan je leerlingen. Van elke deelnemende klas (je mag met meerdere klassen meedoen) kies je dan de drie beste verhalen.

  • thema: Zal ik eens vertellen wie ik ben? 
  • 1 verhaal per leerling
  • de docent kiest de drie beste verhalen uit per klas (met meerdere klassen meedoen mag) 
  • verhalen worden alleen geaccepteerd wanneer ingezonden als Word-document
  • 500 woorden per verhaal, maximaal 520 - minimaal 480 
  • criteria zijn: correct taalgebruik, opbouw van het verhaal, goedlopende zinnen en creativiteit.

wat valt er te winnen?

  • de 20 beste verhalen worden geïllustreerd en gebundeld
  • de 20 beste auteurs krijgen een bluetooth speaker en het boek met de verhalen
  • de winnaars gaan naar de prijsuitreiking op het hoofdkantoor van Randstad in Diemen

De verhalencompetitie wordt georganiseerd door Randstad Onderwijs en Van Dijk Educatie.