Wilt u nieuwe mensen aannemen, een contract verlengen of moet u afscheid nemen van een medewerker? Dan moet u sinds dit jaar goed rekening houden met de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Er gelden allerlei nieuwe regels in het arbeidsrecht. Per 1 januari 2016 komen er opnieuw veranderingen aan: de duur van de WW-uitkering in stappen ingekort. Ook de wijze van de opbouw van de WW verandert. 

de ww-regels vanaf januari 2016

Vanaf 1 januari 2016 wordt de WW-uitkering met een maand per kwartaal teruggebracht. Dit betekent dat de maximale periode van een WW-uitkering tot en met 2019 van 38 naar 24 maanden gaat. In cao's kan een regeling worden opgenomen dat deze periode wordt aangevuld met een aparte uitkering. 

aanpassing opbouw ww

De opbouw van de WW-duur verandert ook in 2016. Tot 1 januari 2016 geldt een opbouw van 1 maand WW per gewerkt jaar. Vanaf 1 januari 2016 geldt voor de eerste tien jaar per gewerkt jaar een maand WW, daarna geldt voor elk gewerkt jaar een halve maand WW-opbouw.

Voorbeeld: als je 5 jaar hebt gewerkt, dan heb je recht op 5 maanden WW-uitkering (in de oude en nieuwe situatie). Heb je 18 jaar  gewerkt? Dan zou je in de oude situatie recht hebben op 18 maanden WW, maar in de nieuwe situatie is dat 14 maanden (in de eerste 10 jaar 10 maanden WW en in de laatste 8 jaar 4 maanden).

inkomensverrekening 

Mensen die op of na 1 juli 2015 in de WW zijn gekomen, kunnen tijdelijk of parttime naast hun uitkering werken, om zo de kans op een baan te vergroten. Het inkomen uit de werkzaamheden wordt verrekend met de uitkering, maar 30% van het inkomen uit werk mag de uitkeringsgerechtigde zelf houden.

wwz proof

Het toepassen van de nieuwe regels van de WWZ in de praktijk kan nog best lastig zijn. Met onze cases van een aantal praktijksituaties en checks kunt u kijken of u WWZ proof bent.

gerelateerde artikelen