Met onze praktische tips kunt u meteen starten met succesvolle werving en selectie van nieuwe medewerkers.

begin op tijd met werving en selectie

Voordat u start met de werving en selectie van een nieuwe medewerker, is het belangrijk na te denken over de competenties en eigenschappen die een kandidaat moet hebben. Dit doet u liefst al vóórdat er een vacature is. Kandidaten met precies de goede competenties zijn moeilijk te vinden en kunnen vaak kiezen uit meerdere werkgevers. Het is een goed idee om alvast een (online) netwerk van mogelijke kandidaten op te bouwen. Zo weet u, nog voordat de werving en selectie daadwerkelijk start, precies wat deze potentiële nieuwe medewerkers belangrijk vinden en waar u ze kunt bereiken.

schrijf een actuele vacaturetekst

Ondernemen is vooruitzien. Dat geldt ook voor uw (personeels)planning en de werving en selectie. Als uw doelen en verwachtingen voor de komende jaren helder zijn, heeft u meer inzicht in de competenties en talenten die u zoekt in medewerkers. Zorg dat de vacatureteksten en functieprofielen daarop aansluiten. Als u ze regelmatig tegen het licht houdt, bent u altijd goed voorbereid. Ook als er sprake is van een onverwachte vacature en de werving en selectie snel moet plaatsvinden.

benut uw eigen netwerk

U bent gestart met de werving en selectie, u heeft een goede vacaturetekst, maar waar gaat u op zoek naar kandidaten? Als werkgever staat u vaak niet stil bij één van de belangrijkste bronnen als het gaat om werving en selectie: uw eigen medewerkers. Zij hebben een groot netwerk van oud-collega’s, vak- en studiegenoten, vrienden of buren die wellicht aan het functieprofiel voldoen. Werving en selectie wordt veel makkelijker met medewerkers als trotse ambassadeurs van uw bedrijf!

online mogelijkheden bij werving en selectie

Sollicitanten oriënteren zich online op vacatures en solliciteren vaak ook via het internet. Daarom is het van belang dat u bij werving en selectie nadenkt over online mogelijkheden. Voor u betekent werving en selectie online en via social media beheersbaarheid en flexibiliteit, relatief lage kosten, snelheid en gemak. Er zijn verschillende mogelijkheden om online aandacht te vragen voor uw vacature. 

maak een brede selectie

De selectie van geschikte kandidaten begint als u reacties hebt ontvangen op uw vacature. Kijk bij werving en selectie vooral verder dan het cv, omdat opleiding en ervaring snel kan verouderen in een markt die in beweging is. Bij het voeren van een sollicitatiegesprek is het ook belangrijk om een goed beeld te krijgen van de persoonlijkheid van de kandidaat. Welke talenten bezit de kandidaat en wat zijn de mogelijkheden voor ontwikkeling? Past hij of zij bij uw bedrijfscultuur? Persoonlijke drijfveren en competenties zijn belangrijke criteria voor het maken van een juiste keuze. Ook uw medewerkers kunnen een rol spelen bij werving en selectie. In het selectieproces kan het handig zijn dat de kandidaat met enkele van uw medewerkers spreekt. 

randstad, voor werving en selectie

Heeft u weinig tijd, of wilt u snel een nieuwe medewerker verwelkomen? Randstad neemt de werving en selectie van vast of tijdelijk personeel graag van u over. Onze mensen (recruiters) kennen de markt als geen ander en hebben een groot netwerk van kandidaten met diverse kwaliteiten, specialiteiten en ervaring. Randstad houdt bij werving en selectie altijd rekening met uw wensen en de cultuur van uw organisatie. Daardoor zijn wij in staat om een duurzame match te maken. Als de kandidaat toch in de eerste week uw organisatie verlaat, zoeken wij kosteloos een nieuwe kandidaat voor u.