Succesvolle werving en selectie van nieuwe medewerkers is meer dan ooit een proactief proces. Hoe gaat u op zoek naar medewerkers die uw bedrijf nodig heeft? Met onze praktische tips kunt u meteen aan de slag.

Het is voor u als werkgever belangrijk om na te denken over welk personeel bij de toekomstplannen van uw bedrijf past en of u daar bij de werving en selectie al op kunt inspelen. Ook wilt u graag aan kandidaten laten zien wat u als werkgever te bieden heeft. Denk hierbij aan goede ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden of een goede werk/privébalans.

naar wie bent u op zoek

Voor succesvolle werving en selectie is een goede omschrijving van de vacante of nieuwe functie en de bijbehorende taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden belangrijk. De functieomschrijving en het competentieprofiel vormen samen het functieprofiel, dat de basis vormt voor uw vacaturetekst en daarmee uw werving en selectie.

interne of externe werving en selectie

U kunt zowel intern als extern werven. Beide methoden hebben voor- en nadelen. U kunt ze ook in combinatie gebruiken, waarbij u eerst interne kandidaten de gelegenheid geeft te solliciteren voordat u extern op zoek gaat naar de juiste kandidaat. Online en via social media werven is één van de beste manieren van werving en selectie.

de selectieprocedure

Op een gegeven moment komen er sollicitaties op uw vacature binnen. De volgende stap is het selecteren van de juiste kandidaten die u uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Het voeren van een sollicitatiegesprek is niet eenvoudig en daarom hebben we enkele tips voor u op een rij gezet. Als uw organisatie weinig ervaring heeft met selectiemethoden, kunt u natuurlijk ook een extern werving en selectiebureau inschakelen.

bemiddelaars in werving en selectie

Heeft u weinig tijd, of wilt u snel een nieuwe medewerker verwelkomen? Zet dan de expertise van een bemiddelaar in bij uw werving en selectie. Sommige bemiddelingsbureaus specialiseren zich in een activiteit, zoals werving en selectie. Anderen, waaronder Randstad, combineren meerdere activiteiten.