Om werk en privé (beter) te kunnen combineren, willen veel mensen graag flexibel kunnen werken. Dat geldt voor hun werkplek maar ook voor hun werktijden. Als werkgever kun je hierover afspraken maken met je medewerkers. Deze afspraken moeten natuurlijk altijd passen binnen de wettelijke regels.
Op deze pagina:
wettelijke regels
-
Wettelijke regels voor werk- en rusttijden staan onder andere in de Arbeidstijdenwet (ATW). Voor minderjarigen en zwangere of pas bevallen medewerksters gelden speciale regels. Voor medewerkers die nachtdiensten draaien of werken in bepaalde beroepen en sectoren gelden extra regels.
-
Op grond van de Wet flexibel werken (Wfw) mogen medewerkers bij hun werkgever een verzoek indienen voor aanpassing van de arbeidsduur (aantal uren dat ze werken per week/maand), maar ook voor de werktijden en hun arbeidsplaats (werkplek).
-
Medewerkers die hun ouderschapsverlof helemaal gebruikt hebben, kunnen voor de periode daarna om een tijdelijke aanpassing van hun werktijden vragen.
-
In de cao of andere bedrijfsregeling kunnen afspraken staan over bijvoorbeeld arbeidstijdverkorting (ATV) of arbeidsduurverkorting (ADV).
-
Ook voor je medewerkers die veel thuiswerken (al of niet in verband met corona) gelden de regels uit de Arbowet en Arbeidstijdenwet.
conceptwet werken waar je wilt
Begin 2021 is het wetsvoorstel Wet werken waar je wilt ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet flexibel werken (Wfw), met als doel om werknemers het recht op thuiswerken te geven. Zo krijgen je medewerkers meer vrijheid in hoe zij de balans tussen het werken op een werklocatie en het werken thuis willen organiseren. De Tweede Kamer moet nog over het wetsvoorstel stemmen. Het is niet duidelijk of de voorgestelde wetswijziging er ook gaat komen.