De economie loopt weer. Een ambitieus groeiplan waar de bank vijf jaar geleden niets in zag, kan nu opeens wel groen licht krijgen. Heb je de medewerkers waarmee je de uitdagingen en concurrentie kunt aangaan? En denk je wel genoeg na over je personeelsbehoefte? Met een personeelsplanning krijg je de juiste medewerker op de juiste plek. 

voorbereid op de toekomst

De technologische en economische ontwikkelingen gaan steeds sneller, en daarmee wordt adequaat reageren op kansen en risico’s steeds belangrijker. Jij en je medewerkers moeten mee. De antwoorden op deze vragen helpen je te bepalen of je klaar bent voor de toekomst:

 • business wordt steeds meer ‘digitaal’ en ‘online’. Wil je meedoen, dan moet je opschakelen. Heb je daar de juiste mensen voor?
 • technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller. Heb je de mensen die je helpen dit bij te benen?
 • de wereld globaliseert. China en India komen steeds dichterbij. Pak je die markten ook?
 • klanten worden veeleisender, topservice is de norm. Kan je daar met je mensen (aantallen en competenties) in mee?
 • nu de arbeidsmarkt verruimt, neemt de mobiliteit toe. Ook bij je organisatie. Wat doe je om goede medewerkers te behouden en nieuwe aan te trekken en voor langere tijd aan je te binden?

verbeter je personeelsplanning

Met het oog op al deze ontwikkelingen is het nodig goed na te denken over je kwalitatieve en kwantitatieve personeelsbehoefte. Planmatig en proactief naar je personele planning kijken, loont de moeite. Deze tips helpen je daarbij.

 1. je aantrekkingskracht als werkgever:
  Wat doe je om de juiste mensen te vinden en aan te trekken? Is je aanpak effectief, en wat kan je nog meer doen?
 2. optimale inzet van je huidige medewerkers:
  Nu heb je vijf mensen, hoe blijf jeproductief en flexibel? Hoe vang je op korte termijn ziekte op, of pieken en dalen in de vraag? Wat vraagt dit van jou als leidinggevende? Hoe haal je het beste uit  je mensen?
 3. passende workforce:
  Wat als je prospect een klant wordt? Hoeveel nieuwe mensen moeten er dan over een jaar zijn en wat brengen zij mee? En als sleutelmedewerker X vertrekt, heb je dan een opvolger klaarstaan? En hoe zorg je ervoor dat huidige medewerkers over een jaar of langer de nieuwe kennis en skills hebben die voor je bedrijf belangrijk zijn?

breng verdieping in je personeelsplanning

Breng verdieping aan in je personeelsplanning door de werkelijke personeelsbehoefte van je bedrijf te bepalen. Dit doe je aan de hand van de onderstaande 7 vragen.

 1. welke extra personeelsbehoefte verwacht je?
 2. wat is de verwachte uitstroom?
 3. wanneer heb je dit personeel nodig?
 4. in hoeverre is dit personeel van strategisch belang?
 5. uit welke doelgroep moet dit personeel komen?
 6. en hoeveel tijd, geld en moeite gaat het kosten?
 7. wil je het recruitmentproces (deels) uitbesteden?

Heb je meer zicht op welk personeel je de komende tijd nodig heeft? Dan kan je bepalen welk arbeidscontract het beste past bij je personeelsvraag.