wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een plan waarin je schrijft wat je wilt bereiken op je werk en hoe je dat gaat doen. Korte of lange termijn, het kan allemaal. Dit plan bespreek je daarna met je werkgever om te kijken welke stappen je zelf kunt uitvoeren en bij welke je hulp nodig hebt. Zo weet je baas precies welke richting je op wilt en krijg je ook nog eens steun. Top, zo’n POP.

hoe maak je een POP?

Het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan bestaat eigenlijk altijd uit dezelfde paar stappen: waar ben ik wel/niet goed in, wat wil ik in de toekomst bereiken, hoe ga ik dat doen en hoe maak ik die stappen SMART? We leggen die stappen hieronder voor je uit.

  1. waar ben ik wel/niet goed in?
  2. wat wil ik in de toekomst bereiken?
  3. maak er een smart-doel van
  4. hoe ga ik mijn doel bereiken?

stap 1: waar ben ik wel/niet goed in?

Om te weten welke kant je op wilt, moet je eerst weten hoe je er nu voor staat. Denk eens goed na over wat je leuk vindt om te doen, welke taken je met gemak doet en welke niet en wat je leuk/minder leuk vindt aan je huidige baan. Bedenk wat je kernkwaliteiten zijn en over welke competenties je al beschikt. Vind je het moeilijk om jouw sterke en minder sterke punten concreet te krijgen? Een persoonlijke swot-analyse helpt je hierbij. Schrijf al je inzichten op en je zult zien dat er al snel iets uitspringt waarmee je aan de slag wil. 

stap 2: wat wil ik in de toekomst bereiken?

Nu is het tijd om te kijken welke richting je op wilt. Als je op zoek bent naar een baan na het afronden van je studie kun je je afvragen: welke functie past bij mijn kwaliteiten en interesses of wat moet ik nog leren om mijn droombaan te krijgen? Als je wilt groeien binnen je huidige baan, kun je denken aan: welke vaardigheden heeft een collega die ik ook zou willen hebben of welke vooruitgang zou mijn baas graag in mij of het team willen zien? Genoeg om over na te denken dus.

stap 3: maak er een smart-doel van

Doelen stellen is lastiger dan je denkt. Meestal blijven doelen erg vaag of onrealistisch om te halen. Bij het opstellen van een doel kan de SMART-methode helpen. Wat is dat? Met een SMART-doel bedoelen we dat je je doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden moet maken. Door je doel aan die 5 eisen te laten voldoen, weet je zeker dat je plan echt uit te voeren is en je zelf niet voor verrassingen of teleurstellingen komt te staan. Slim, he!

stap 4: hoe ga ik mijn doel bereiken?

Om van je ideeën een écht plan te maken, moet je opschrijven hoe je je doel gaat bereiken. Welke stappen ga je zetten om dit doel te halen? Dit kan een opleiding of online training zijn, misschien ga je verschillende voorlichtingsavonden bijwonen of ga je je baas vragen om nieuwe opdrachten uit te voeren. Vergeet niet om deze stappen ook haalbaar voor jezelf te houden (een cursus met een 10 afronden is lastig, maar een 7,5 moet te doen zijn, toch?).

een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) maken

Maak je eigen POP. Een persoonlijke ontwikkelingsplan helpt je niet alleen om je eigen doelen op te stellen, maar ook om je werkgever duidelijk te maken waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Hoe je zelf een POP maakt, dat vertellen we je in deze video.

sterk in je werk met een persoonlijk ontwikkelingsplan

waarom een persoonlijk ontwikkelingsplan maken?

Een POP maken is handig op de volgende momenten:

  • tijdens je studie, bijvoorbeeld bij een stage of studierichting
  • voor het afronden van je studie, zodat je weet welke functie/vakgebied je in wilt
  • tijdens je baan om je zo te blijven ontwikkelen
  • als je huidige functie niet uitdagend/interessant genoeg is
  • als je huidige functie teveel van je vraagt en je wilt minderen in taken

voorbeelden van een persoonlijk ontwikkelingsplan

  • vaardigheid verbeteren

    Doel: ik wil assertiever worden zodat ik niet te vaak ja zeg.

    Stappen: training volgen via GoodHabitz en bewust worden van de momenten dat ik over me heen laat lopen.

    Resultaat: inzicht in de momenten dat ik niet voor mezelf opkom en het zorgt ervoor dat ik niet teveel taken op me neem.

    Plan van aanpak: 2 werkdagen aan training zitten om deze in oktober af te ronden.

  • de baan vinden die bij me past

    Doel: 3 vacatures vinden die passen bij mijn interesses.

    Stappen: een persoonlijkheidstest uitvoeren en vacaturesites afzoeken.

    Resultaat: een beter beeld van wat ik wil en wat er mogelijk is op de banenmarkt.

    Plan van aanpak: dit weekend een online persoonlijkheidstest doen en voor het eind van de maand 3 vacatures vinden.

  • ervaring opdoen voor een nieuwe functie

    Doel: werkervaring opdoen als logistiek teamleider.

    Stappen: 4 dagen meelopen met mijn teamleider.

    Resultaat: zo zie ik wat het inhoudt om teamleider te zijn en waarin ik mezelf nog moet ontwikkelen om er ook een te worden.

    Plan van aanpak: in februari loop ik 1 keer per week mee met mijn teamleider en houd ik naderhand een evaluatiegesprek met hem.

  • beter worden in een computerprogramma

    Doel: leren hoe je een Instagram-post in Photoshop maakt.

    Stappen: zelfstudie door YouTube-tutorials te volgen en zelf oefenen.

    Resultaat: straks kan ik het meeste van de social content voor mijn stagebedrijf zelf maken.

    Plan van aanpak: 1 volle dag per week zelfstudie om aan het eind van mijn 3 maanden stage Photoshop voldoende onder de knie te hebben.