Vraagt u zich wel eens af wat u moet doen om het beste uit uw medewerkers te halen? Zodat zij echt dat verschil maken waar u altijd op hoopt en vol energie hun targets halen? Heeft u soms het gevoel dat puur sturen op KPI’s en targets niet dat resultaat geeft dat u voor ogen heeft? Misschien is het dan tijd voor een andere aanpak: sturen op werkgeluk. U kunt directe invloed uitoefenen op het werkgeluk van uw werknemer en samen met hem of haar van de huidige baan een droombaan maken.

een droombaan is niet slechts een droom

Werken maakt gelukkig. Dat wijst onderzoek keer op keer uit. Het is daarbij wel belangrijk dat het werk goed aansluit bij de wensen en de persoonlijkheid van de werknemer. En daar gaat het nog vaak mis. Jammer, want daardoor zijn uw werknemers minder tevreden, productief en vitaal. Ook loopt u het risico dat talent niet voor ú kiest, maar voor een werkomgeving waar het wél mogelijk is om de persoonlijke dromen te verwezenlijken. 

Recent onderzoek van Randstad brengt goed nieuws: de stap van een ‘gewone’ baan naar een droombaan is niet eens zo groot. Het gaat om een aantal haalbare aspecten waarmee u van iemands huidige baan zijn droombaan maakt. Hoe meer van deze aspecten vervuld worden, hoe gelukkiger een werknemer is met de baan en hoe beter de resultaten die hij levert. Het gaat dan om ‘de gouden drie’: plezier, vakinhoudelijk interessant werk en uitdaging. Aspecten die in vrijwel iedere functie te creëren zijn. Weet u eigenlijk waar uw medewerker echt plezier aan beleeft en waar zijn interesse ligt en waarom? Ook buiten de context van werk? 

Als u dit weet, kunt u samen kijken hoe u dit terug kunt brengen binnen de context van het werk. Als u daarnaast ook voldoende uitdaging biedt, zorgt voor een goede sfeer en aandacht heeft voor de talenten en drijfveren van de werknemers, dan is een hoge medewerkerstevredenheid binnen handbereik en dat ziet u terug in de resultaten.

de gouden drie vragenset

Maar hoe doet u dat? Hoe voert u dat open en eerlijke gesprek waardoor u echt contact maakt met uw medewerker? Is dat niet te ‘soft’? U gaat verrast zijn als u het toch probeert. Om u te helpen, hebben we de gouden drie vragenset opgesteld. Met deze vragen heeft u een instrument in handen om plezier, uitdaging en vakinhoudelijk interessant werk als het ware te ontrafelen op individueel niveau. Met het gesprek dat ontstaat kunt u samen een plan maken om daadwerkelijk het werkgeluk van de werknemer te verhogen. Gaat er dankzij u, dan toch een droom in vervulling? Download nu de whitepaper.