Randstad heeft ‘de 27 hottest jobs van dit moment’ gepubliceerd. Wat is een ‘hottest job’? Kortweg: een functie met een relatief grote vraag ten opzichte van het aanbod. Met andere woorden, er zijn voor deze functies minder kandidaten beschikbaar dan het aantal banen, er is dus sprake van schaarste. Hoog in de lijst staan telefonisch verkopers, hypotheek adviseurs, engineers, docenten wiskunde en optometristen. Wat betekent dit voor u als werkgever?

schaarste

Het aantrekken van (het juiste) talent wordt in de aantrekkende arbeidsmarkt moeilijker voor werkgevers. En dat geldt zeker voor de functies die in de ‘hottest jobs’ lijst staan. Zorg dus dat u tijdig investeert in de ontwikkeling van uw medewerkers. Dit om ervoor te zorgen dat u het juiste talent op de juiste plek in stelling brengt voor de toekomst. Wilt u nieuw talent werven? Dan moet u op de huidige arbeidsmarkt echt een tandje bijzetten.

wat beweegt mensen naar een andere baan?

Uit onderzoek van Randstad (BAS doelgroepen onderzoek, 2015) naar wat mensen beweegt om te solliciteren of van werk te veranderen, blijkt dat 57% van de beroepsbevolking éérder van baan verandert wanneer hij of zij daarvoor benaderd wordt. Slechts een klein percentage van de beroepsbevolking vindt solliciteren leuk (15%). Een ander opvallend resultaat was dat ruim de helft van de respondenten (55%) vanuit een tijdelijke baan vooral op banen met een vaste aanstelling wil solliciteren.

hunten!

Het uitzetten van een vacature en rustig wachten op reacties volstaat dus niet meer. De traditionele sollicitatieroutes bewegen het talent van de toekomst niet. Om het juiste talent op de juiste plek te vinden en te krijgen moet u actief op zoek. Wat is uw wervingsstrategie? Hoe gaat u talent uit de arbeidsmarkt of vanuit andere bedrijven naar u toe trekken? En gaat u dit zelf doen of uitbesteden? Een tip is om interessante kandidaten uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. De term sollicitatiegesprek schrikt af, zeker als de kandidaat al een baan heeft. Kennismaken is laagdrempelig en sympathiek.

En de juiste beloning bij een goede klik? Een vast dienstverband. Een stevig statement waar vertrouwen uit spreekt: jij bent ons talent voor de komende jaren. Breken met oude sollicitatiemethoden voelt in het begin misschien onwennig, maar de winst is essentieel: u verzekert uw organisatie van het juiste talent.