Als ondernemer bent u altijd bezig met het onderhouden en vergroten van uw klantenbestand. Essentieel voor het voortbestaan van uw bedrijf, want zonder klanten geen omzet. Naarmate de onderneming groeit is dit wellicht niet meer allemaal zelf te doen. Dan breekt de tijd aan om medewerkers aan te nemen die het klantcontact en de acquisitie overnemen. 

Maar hoe vindt u de juiste commerciële medewerkers? Het gaat bij commerciële toppers niet alleen om opleiding of werkervaring, maar juist ook om de persoonlijkheid, intelligentie en instelling. Let daarom bij uw werving goed op onderstaande vijf kenmerken.

1. vastberaden

Acquisitie is lang niet altijd leuk. Het is hard werken en goed luisteren naar de klant. Een commercieel talent blijft net zo lang proberen - ondanks tegenslag en obstakels - totdat hij het voor elkaar heeft. Hij raakt niet ontmoedigd na mislukkingen, maar grijpt ze aan als leerervaringen om beter te worden en de volgende keer wél succesvol te zijn.

2. extravert (persoonlijkheid)

Mensen die succesvol zijn in een commerciële rol zijn zelfverzekerd, gepassioneerd én heel sterk in het opbouwen van relaties. Ze zijn in staat om met iedereen op elk moment over het product of de dienst te praten. En dat is belangrijk, want in een markt waar veel oplossingen op elkaar lijken maakt persoonlijkheid en gunnen vaak het verschil. 

3. intelligentie 

Kandidaten voor commerciële rollen moeten snel kunnen denken en analyseren. Je bedient meerdere klanten, vindt oplossingen voor problemen en weet snel diegene te spreken die uiteindelijk het besluit neemt om te kopen. Belangrijk hierbij is sociale intelligentie. Vertel alleen wat relevant is voor de klant, let op de relatie en schiet niet door in verkoopmodus door alleen te ‘duwen’. 

4. luisteren en snel leren

Verkopen is niet praten maar luisteren. Een succesvolle verkoper luistert, leert en gebruikt de informatie om de juiste oplossing voor te stellen. Daarnaast luistert hij naar de feedback van collega’s, leidinggevende en klanten om zo zijn vaardigheden continue te verbeteren.

5. creatief  

Mensen die succesvol zijn in een commerciële rol scoren gemiddeld hoger op het persoonskenmerk openheid. Ze zijn in staat om creatieve oplossingen te bedenken om huidige en potentiële klanten te bedienen. Commercieel talent kenmerkt zich door het geloof in eigen kunnen, creativiteit en ethisch handelen. Hierdoor winnen zij vertrouwen en willen klanten eerder zaken doen. 

meer informatie

Bent u op zoek naar commercieel talent? Via Randstad kunt u in 3 eenvoudige stappen uw nieuwe commerciële medewerker selecteren.