Vanaf 1 januari 2015 is de Participatiewet een feit. Hiermee wil de overheid bedrijven stimuleren om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven op de arbeidsmarkt. Hoe kun je van deze verplichting een kans maken?

Vrijwel alle bedrijven in Nederland zijn op de hoogte van de nieuwe Participatiewet en een deel is begonnen met de voorbereidingen om arbeidsbeperkte mensen in dienst te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Randstad onder 225 Nederlandse bedrijven (zowel mkb als multinational). Toch geeft bijna de helft van de bedrijven aan dat zij te weinig kennis hebben om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Randstad kan bedrijven helpen met het creëren van werkplekken voor arbeidsbeperkte mensen en met het vinden van geschikte kandidaten.

‘volwaardige medewerkers’

Hoe is het om arbeidsbeperkte medewerkers in dienst te hebben? Louis van der Toorn, mede-eigenaar van ict-consultancy bedrijf Peopleware, heeft er al een aantal jaren ervaring mee. Bij Peopleware werken twee wajongers met een fysieke beperking. Van der Toorn: ‘De een mist een deel van zijn arm, de ander is verlamd aan zijn arm. Maar ze zijn prima in staat om te functioneren; ze werken beide op de servicedesk waar ze klanten helpen. Natuurlijk kost het vooral in het begin extra tijd en energie, maar we merken dat deze mensen als volwaardige medewerkers bij ons kunnen werken.’

Ook klanten van het consultancybedrijf reageren positief op het inzetten van arbeidsbeperkten, merkt Van der Toorn. ‘We vertellen klanten erover, zodat ze het begrijpen als iets een keer minder soepel loopt. Ze willen er graag aan meewerken.’

maatschappelijk verantwoord

Peopleware kreeg in 2011 een mvo-certificering. Van der Toorn legt uit: ‘We willen als bedrijf iets terug doen voor de maatschappij; met een officiële mvo-certificering laten wij zien dat we dit ook echt in de praktijk brengen.’ Bedrijven kunnen een mvo-certificering krijgen wanneer ze zich inzetten voor ‘people’, ‘planet’ en/of ‘profit’.

Peopleware richt zich vooral op mensen. Van der Toorn: ‘Naast de Wajongers hebben we ook een aantal oudere mensen in dienst, die hebben het ook lastiger op de arbeidsmarkt. Sommigen hebben een vast dienstverband, dat is het uiteindelijke doel.’ Omdat het moeilijk is om arbeidsbeperkte medewerkers te vinden die precies passen bij de beschikbare werkplekken, heeft het consultancybedrijf Randstad ingeschakeld voor het werven van kandidaten.

de participatiewet in het kort

  • de bijstand, de sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong voor jonggehandicapten zijn samengevoegd tot één regeling; de Participatiewet. 
  • de overheid wil met de wet werkgevers stimuleren om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. 
  • er is afgesproken om 125.000 werkplekken te creëren. Wanneer dit niet behaald wordt (evaluatiemoment in 2016), treedt de quotumwet in werking. Van elke werkgever met meer dan 25 medewerkers moet het personeelsbestand dan voor 5% uit arbeidsbeperkten bestaan. 

randstad participatie

Bedrijven die willen investeren in mensen met een arbeidsbeperking, maar niet alle middelen hebben om daar invulling aan te geven, kunnen bij Randstad Participatie terecht. Randstad helpt met het creëren van werkplekken voor arbeidsbeperkte mensen en met het vinden van geschikte kandidaten.