7 maart 2017 - Samen met de demografische ontwikkelingen (de veranderingen in de samenstelling van de beroepsbevolking) en de globalisering is de invloed van technologie een van de drie megatrends op de huidige arbeidsmarkten. Maar robots zullen de wereld niet overnemen – niet vandaag, maar ook niet in de toekomst. Het menselijke aspect blijft het belangrijkste element van human resources. 

tech & touch

Onze toekomst zal een slimme combinatie zijn van ‘tech & touch’, zoals we dat bij Randstad noemen. Deze wereld, waar alles en iedereen met elkaar verbonden is, biedt ons een rijkdom aan mogelijkheden. Datamining en het gebruik van people analytics om wervingsprocessen te optimaliseren staan nog in de kinderschoenen, maar daar zal snel verandering in komen. Een goed voorbeeld is de investering van Randstad via ons Investment Fund in het bedrijf Crunchr, dat zich bezighoudt met people analytics. Of neem Randstad België, waar Ploy werd ontwikkeld. Deze app koppelt online mensen aan banen in de horeca, als een soort Booking.com voor de arbeidsmarkt.

banen van de toekomst

We worden omringd door robotica en kunstmatige intelligentie is volop in ontwikkeling, en dat zal allemaal leiden tot slimmere, transparantere en efficiëntere manieren om medewerkers te werven. Het zorgt er ook voor dat nieuwe banen ontstaan en oude verdwijnen, zoals we nu al veel zien bij routinematig werk. En dat geldt niet alleen voor productiebanen in het lagere en middensegment. Steeds vaker veranderen ook de banen voor hogergeschoolden ingrijpend door automatisering, bijvoorbeeld in de accountancy en in de juridische hoek. Maar in de toekomstige wereld van werk zullen we zien dat in de zorg gewoon behoefte blijft bestaan aan lagergeschoolde medewerkers, voor niet-routinematige taken die niet geautomatiseerd kunnen worden. En in het hogere segment zal de vraag groot blijven naar STEM-gerelateerde banen (science, technology, engineering, mathematics). 

Alle banen van de toekomst zullen een combinatie zijn van harde en zachte vaardigheden. Creativiteit, analytisch vermogen en kritisch kunnen denken zijn drie zachte sleutelvaardigheden waar de vraag groot naar zal zijn. En dat geldt ook voor inlevingsvermogen, servicegerichtheid en het vermogen om in en met veranderende teams te kunnen werken.

nieuwe prikkels en oude drijfveren

De werknemer, het talent van de toekomst, gaat op zoek naar uitdagingen en prikkels, respect en erkenning. Waar hun ouders hun leven nog aanpasten aan hun werk, willen de talenten van morgen – die overigens vaker van baan zullen veranderen dan hun ouders – werk dat zich voegt naar hun leven. Andersom dus. Voor toekomstig talent is het vinden van de juiste balans tussen werk en de rest van hun leven belangrijk. Ook willen ze impact hebben, zinvol werk doen en hun kwaliteiten en vaardigheden non-stop ontwikkelen. Zal alles veranderen? Nee. Niet alles. Want ook de talenten van morgen willen een solide financiële beloning ontvangen voor het werk dat ze doen. Inkomenszekerheid blijft een pijler van de veranderende arbeidsmarkt. Niets nieuws onder de zon dus. 

over de schrijver

Annemarie Muntz (Director Group Public Affairs, Randstad N.V.) begon haar carrière bij de Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU) in 1986 en ging in 1996 bij Vedior werken. Nu is zij Director Group Public Affairs bij Randstad N.V. Sinds 2005 is ze voorzitter van de Europese belangenbehartiger van de uitzendsector (hr-dienstverlening) en in 2014 werd ze tot voorzitter gekozen van de Ciett, die datzelfde wereldwijd doet. Van 1999 tot 2011 vertegenwoordigde zij de werkgevers in het pensioenfonds voor flexwerkers, STIPP. Ook is ze bestuurslid van de SNCU (Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten) en sinds 2012 bestuurslid van CSR Europe.