echt aanpakken of pleisters plakken?

Rob heeft vandaag twee afspraken. ‘s Ochtends gaat hij een presentatie geven bij een organisatie om hen te helpen een proces te optimaliseren. In de middag heeft hij drie afspraken staan in zijn goed lopende massagepraktijk. Zijn vrouw Marielle is in Spanje waar zij een paar weken werkt voor een zusterbedrijf van de organisatie waar zij op flexibele basis werkt als hr-adviseur. Als ze terugkomt heeft ze direct een nieuwe opdracht, dan gaat ze een maand aan de slag om teksten te schrijven voor een grote Amerikaanse farmaceut die bezig is om een nieuw geneesmiddel op de Nederlandse markt te introduceren. 

Gelukkig konden hun twee kleinkinderen naar de flexibele opvang die je een dag van tevoren kunt bespreken. Rob heeft voor de hele week al een kok aan huis besteld. Zijn zelfrijdende auto rijdt zelf even langs de 24-uurs gerobotiseerde garage om het defecte clic-car-clic-systeem, dat in 2030 het fileprobleem heeft opgelost, te vervangen. Alles is goed geregeld, maar toch voelt Rob zich niet zo lekker. Van zijn gezondheidscoach, met wie hij via zijn home system live in contact staat, heeft hij het advies gekregen om het rustiger aan te doen. Maar wanneer, vraagt Rob zich vertwijfeld af? Hij is 71 en moet nog 4 jaar werken. Alles gaat maar door in een razend tempo. Zijn kleinkinderen hebben al een levensverwachting van 125. Rob vraagt zich wel eens af waar het heen moet met de wereld. De eerste mensen wonen al in de ruimte. Waar gaat het naartoe?

is het verhaal van rob straks waarheid?

We vallen over elkaar heen als het gaat om de waarheid van dergelijke toekomstschetsen. De een roept dat het zo’n vaart niet zal lopen en bestempelt het als stemmingmakerij. Anderen zien wel degelijk veranderingen die de opmaat zijn van een maatschappij zoals hierboven geschetst. Sterker nog, zij vinden bovenstaand voorbeeld nog te voorzichtig. Zij houden zich bezig met de vraag hoe we in het ‘nu’ voorbereidingen kunnen treffen om uiteindelijk een inclusieve maatschappij met een goed werkende arbeidsmarkt te hebben. 

hele beroepsgroepen verdwijnen

Ook ik ben van mening dat het verhaal van Rob wel eens waarheid kan worden. Hoe de wereld er over zo’n dertig jaar uitziet, kunnen we namelijk al aardig voorspellen. Onder druk van technologisering en robotisering bijvoorbeeld verdwijnen er veel beroepen. Sterker nog: hele beroepsgroepen. Een hamburgermachine bij een grote fastfoodketen maakt medewerkers zo goed als overbodig. Een boek bestellen bij Amazon? Aan het volautomatische distributieproces in Amerika komt nu al bijna geen mens meer te pas. Zo zijn er nog meer voorbeelden. Bijvoorbeeld het effect van het feit dat kinderen die nu geboren worden een levensverwachtingen hebben van 100 jaar. Hoe vul je je werkend leven dan in? In een arbeidsmarkt waarin het vaste contract voor het leven echt passe is? 

afwachten is geen optie

Persoonlijk hou ik een open blik en volg met nieuwsgierigheid alle ontwikkelingen. Op wat ik zie -zelf of uit onderzoek- ontwikkel ik samen met mijn team ideeën. Ideeën waarop we in het nu al kunnen anticiperen. Want dat de wereld snel en ingrijpend verandert, dáár ben ik van overtuigd. Niks doen en maar afwachten is geen optie.  Maar dat ik dat vind is natuurlijk niet genoeg. Het gaat erom dat alle instituties hiervan doordrongen zijn. En ik merk dat dit voor vele partijen nog best lastig is. Want begrijpen we de complexiteit, slaan we de handen ineen en verzinnen we met elkaar de mogelijke oplossingsrichtingen? Of plakken we pleisters in het nu omdat we liever de ogen sluiten voor wat er staat te gebeuren in de toekomst?

innovatie en krachtige samenwerking

De hierboven geschetste ontwikkelingen vragen om innovatie en krachtige samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en instituties. Randstad speelt hier al een grote rol in en wil dit in de toekomst verder uitbouwen. Om de veranderende wereld het hoofd te kunnen bieden, zien wij dat er tal van sociale innovaties nodig zijn. Deze sociale innovaties gaan over aanpassingsvermogen, (persoonlijke) ontwikkeling en inclusiviteit. De betekenis en waarde van werk moet opnieuw worden bezien.  Een interessante denkrichting is het inzetten op onze unieke menselijke waarden. Hierdoor kan het werk van de toekomst persoonlijker, dankbaarder én flexibeler worden. Waarbij we er tegelijkertijd voor moeten waken dat er geen tweedeling in de maatschappij ontstaat. Dit geldt voor werkenden en niet-werkenden maar is ook van toepassing op het gebied van arbeidsvoorwaarden, het vaste contract versus het flexibele contract.

flexibel werken én een hypotheek

Een recent voorbeeld van een sociale innovatie waarvan wij één van de architecten waren is de perspectiefverklaring. Randstad vindt het belangrijk dat medewerkers met een flexibel contract eenvoudiger een hypotheek kunnen krijgen. Bij de perspectiefverklaring wordt niet alleen gekeken naar het contract, maar ook naar iemands opleiding, werkervaring, competenties, functie, flexibiliteit en de arbeidsmarktsituatie. Op basis daarvan beoordeelt Randstad of iemand in aanmerking komt voor een perspectiefverklaring waarmee de flexwerker een hypotheek kan aanvragen.

op naar een futureproof nederland

Wat duidelijk is dat we in Nederland iets nieuws neer moeten zetten om futureproof te zijn. En daar wil Randstad haar rol in pakken. Randstad is van Mens en Werk. Wij maken ons hard voor een goed werkende arbeidsmarkt die dynamisch en toekomstgericht is en een passende vorm van zekerheid kent. Graag delen wij onze 55 jaar ervaring om vanuit co-creatie sociale innovaties te laten ontstaan.

Deze blog is ook ingezet ter promotie van het NGSZ symposium

meer columns

 • reiant mulder | van droom naar werk.

  Vroeger wilde ik graag piloot worden. Dat lijkt misschien iets heel anders dan algemeen directeur van Randstad Nederland. Toch zijn er meer overeenkomsten dan je zo op het eerste gezicht denkt. Naarmate ik opgroeide, groeide mijn droombaan met mij mee. Ik ontdekte dat ik bepaalde aspecten van een baan als piloot - de spanning, controle, het sturing geven - ook in andere banen kon vinden.  

  Als algemeen directeur bij Randstad Nederland kan ik mijn talenten en wat ik leuk vind prima kwijt. Je zou kunnen zeggen dat ik ben geworden wie ik echt ben. Droombanen veranderen dus met je mee, dat heb ik aan den lijve ondervonden. Een voorwaarde is dat je openstaat voor verandering, dat je in contact blijft met wat jij écht wilt. En dat je daarvoor wilt vechten, ook als het soms even tegen zit. Want ook daar heb ik ervaring mee, net als ieder ander. Maar krijg je een kans? Grijp ‘m dan met beide handen aan. En ga ervoor. 

  Op dit moment heeft in Nederland een op de negen jongeren geen werk. Dat betekent dat 159.000 jonge mensen, die graag hun handen uit de mouwen willen steken, geen betaald werk kunnen vinden. Drie voetbalstadions vol energie en potentieel. Jonge, enthousiaste mensen die graag een bijdrage willen leveren aan de maatschappij maar daar vooralsnog geen kans voor krijgen. Kun je het je voorstellen? 

  Het gaat mij aan het hart dat er zo’n grote groep mensen geen vaste grond onder de voeten krijgt op de arbeidsmarkt. Dat doet namelijk iets met het zelfvertrouwen én met de manier waarop je het leven ziet. Een schrijnend maatschappelijk probleem waar Randstad voor het derde jaar op rij aandacht voor vraagt. De twee voorgaande jaren deden we dit met ‘Jeugd op zoek’ en dit jaar onder het motto ‘#wordenwiejebent’.  
  Ik noem het motto omdat ‘#wordenwiejebent’ niet zomaar een reclameslogan is, maar een filosofie. Een geloof waar we honderd procent voor gaan bij Randstad. Als je werk doet dat echt bij je past, als je je dromen volgt, kun je worden wie je echt bent. En dat is ons ultieme doel, de reden dat wij iedere ochtend naar ons werk gaan: zoveel mogelijk mensen laten ervaren hoeveel voldoening het geeft als je werk doet dat aansluit bij je drijfveren, competenties en talenten.  

  Waar droom je van? Waar krijg je energie van? Dúrf je te dromen? Natuurlijk is enig realisme belangrijk, dat besef ik maar al te goed. Je wordt geen dokter zonder papieren, omdat je dat toevallig graag wilt. Maar als de zorg echt jouw passie is, dan is er wél veel mogelijk. Stapje voor stapje. Als je net begint op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat je flexibel bent. Hou vast aan je dromen, maar kijk wel hoe je daar met kleinere stapjes óók zou kunnen komen.  

  Wat vind je zo leuk aan die ene baan? Welke onderdelen ervan? En zou je die elementen ook in een andere baan kunnen vinden? Bedenk dat de weg naar jouw droombaan niet altijd lineair hoeft te zijn. Naast realisme en flexibiliteit, zijn motivatie en vasthoudendheid belangrijk. Niet bij de eerste - en soms zoveelste - afwijzing onzeker worden. Nee, blijf dat geloof in jezelf houden. Iedereen heeft talenten. De kunst is deze te vinden én aan te wakkeren. Geef niet op! 

  Ik wil bij deze de werkgevers van Nederland oproepen om verder te kijken dan die functieomschrijving en dat cv alleen. Geef die jongere zonder veel werkervaring en perfect aansluitende opleiding een kans. Een gemotiveerde, getalenteerde en enthousiaste werknemer die bereid is om te leren is zoveel waard. Misschien kost het in het begin wat meer tijd en geld, maar de energie en creativiteit die jongere medewerkers met zich mee brengen is vaak goud waard. Durf verder te kijken dan de korte termijn en investeer in talent. 

  Randstad trekt alle registers open om jongeren te helpen de arbeidsmarkt succesvol te betreden. We gaan knallen met een bomvol programma met (zelf)inzicht, tips en hulpmiddelen. We trekken het land door met het ‘#wordenwiejebent’ lab waarin jongeren kunnen kennismaken met allerlei aspecten van het vinden van werk. Van een 3D-ervaring op de arbeidsmarkt met de Oculus Rift tot het maken van een goede profielfoto voor je LinkedIn. Recruiters zijn aanwezig, werkgevers presenteren zich en nog veel meer. We gaan langs 24 steden. Kom vooral langs!  

  Naast het lab hebben we een app ontwikkeld waarmee je een ‘wie je bent’ video kunt opnemen, je kunt je cv en je LinkedIn profiel gratis online laten checken, we bieden volop informatie over succesvol solliciteren en verschillende gratis online persoonlijkheidstesten. Dit vind je allemaal op het online platform #wordenwiejebent. Maar het echte mensenwerk gebeurt natuurlijk op onze vestigingen. Dagelijks staan honderden gemotiveerde Randstad medewerkers klaar om jongeren op weg te helpen naar werk. Ik hoop dat we jongeren door alles wat we organiseren motiveren en uitdagen om met extra power en zelfvertrouwen die stap te zetten om te gaan worden wie ze écht willen zijn. Iedereen is van harte welkom bij ons lab, online en op de vestigingen!

 • peter feld | ondernemen is een werkwoord.

  Het gaat goed met ondernemend Nederland. Zowel het consumenten als het producentenvertrouwen nemen sterk toe  en ook de werkloosheid daalde de afgelopen drie maanden met zo’n 5.000 mensen per maand. Een uitstekend klimaat voor uw unieke talent: het ondernemen. Ondernemen is meer dan ooit een werkwoord. En in mijn persoonlijke woordenboek een synoniem voor ‘gewoon doen’, ‘aanpakken’ en ‘knallen.’

  In deze column wil ik het hebben over een groep bijzondere mensen in uw leven: uw werknemers. Als ondernemer bent u iedere dag bezig om het verschil te maken. In het aanbod van uw product of uw dienstverlening. Dit kunt u echter niet alleen. Intrinsiek gemotiveerde medewerkers die met hun talent werken zijn van onschatbare waarde voor uw organisatie.

  Heeft u onze nieuwe commercial al voorbij zien komen op tv? Het thema is ‘Worden wie je bent’. Dit is niet zomaar een thema, voor ons bij Randstad is het een geloof. Want werk is zoveel meer. Werk geeft identiteit, zelfvertrouwen, voldoening. Daarbij is het uitermate belangrijk dat je werk goed bij je past. Bij de unieke persoonlijkheid talenten. Dat je wordt wie je écht bent. 

  Ook voor u is dit een belangrijke boodschap. Want hoe zit dat met uw werknemers? Zijn ze blij met wat ze doen? Past het werk bij wat ze écht willen? Hoe beter dit klopt, des te gemotiveerder doen ze hun werk. Dit is niet alleen fijn voor henzelf, maar zeker ook voor u. Ga hier vooral de dialoog over aan. Creëer die openheid en kijk samen of het werk (nog) goed genoeg aansluit bij de wensen, talenten en drijfveren. Is dat niet zo? Dan valt er veel te winnen door bijvoorbeeld de functie aan te passen, een training te volgen of de medewerker een nieuwe stap te laten maken. Kleine veranderingen kunnen al grote gevolgen hebben.

  ‘Worden wie je bent’ betekent erachter komen welke baan het beste past bij de persoonlijkheid, talenten, kennis en ervaring. Maar daar stopt het niet. Want als die baan of richting eenmaal gevonden is, gaat het er óók om dat ‘je blíjft wie je bent.’ Beroepen van nu vragen over drie jaar heel andere competenties en vaardigheden. Blijven stilstaan is er niet bij, want dan kan die droombaan zomaar naar iemand anders gaan. 

  Ontwikkeling van vakkennis en persoonlijke vaardigheden moet bij iederéén hoog op de agenda staan. Ook u moet ondanks uw drukke agenda niet vergeten om af en toe bij de toekomst stil te staan. Waar ontstaat er schaarste op de arbeidsmarkt? Hoe ziet mijn toekomstige ideale personeelsbezetting eruit? Wat zijn de sleutelposities en hoe stel ik deze veilig: nu én in de toekomst? Een strategisch personeelsplan geeft rust op dit vlak. Kijk ook vooral eens naar onze zes tips voor online werven  als u op zoek gaat naar nieuw talent.

  ‘Worden wie je bent’ en ‘blijven wie je wilt zijn’. Als u bij beide facetten eens stilstaat en actie onderneemt, kunt u vervolgens met een gerust hart en op volle kracht vooruit met uw eigen mooie talent: het ondernemen. Veel succes!

 • wouter van leeuwen | confronteer jezelf en ga ervoor.

  Afgelopen maandag ging Randstad live met een nieuwe campagne: #wordenwiejebent. De commercial, die ik overigens prachtig vind, is een filmische weergave van een heel gedachtegoed. 

  Worden wie je bent is namelijk belangrijker dan ooit. Kinderen die nu geboren worden, worden met gemak 100 jaar. Werken tot je 75e is in de toekomst waarschijnlijk heel gewoon. Een andere ontwikkeling is dat de vaste baan voor het leven niet meer bestaat. Om het gedurende een lange loopbaan, die ook nog eens uit flexibele contracten bestaat, goed te hebben is het belangrijk om werk te doen dat bij je past. Om je talenten goed te kennen en te ontwikkelen. Dan ga je letterlijk en figuurlijk het langste mee. 

  Hierin wil Randstad van betekenis zijn. Wij geloven dat een loopbaan het meest duurzaam is als je werkt met je talent. En iedereen heeft een talent, het maakt je tot wie je bent. Voor de campagne hebben we een aantal aansprekende voorbeelden in beeld gebracht. Van mensen die hun talent en ware drijfveren hebben ontdekt. Leuk om ter inspiratie eens te bekijken.

  De campagne zette mij ook zélf aan het denken. Ben ik al geworden wie ik écht ben? Dit zijn vragen die best dichtbij komen. Al soulsearchend kwam ik tot de conclusie dat er twee factoren zijn die het mogelijk maken om het beste uit jezelf te halen: je eigen kunnen en willen (zelfinzicht) én je omgeving. Probeert u het maar eens door uzelf onderstaande vragen te stellen:

  • wat is mijn droom? Wat wil ik nou echt graag doen?
  • heb ik voldoende bagage in huis om te kunnen doen wat ik wil?
  • zit het goed met mijn motivatie? Zet ik ook daadwerkelijk die extra stap om mijn doelen te behalen?

  en werkt mijn (werk)omgeving mee om mijn doelen te behalen? Delen zij mijn doelen en word ik hierin gemotiveerd?

  Als u echt eerlijk antwoord geeft op deze vragen, komt u wellicht belemmeringen tegen die u op dit moment van uw doel af houden. Daar kunt u vervolgens gericht een plan op maken. Bijvoorbeeld door een gesprek met een loopbaancoach in te plannen, die opleiding te gaan volgen, dat extra project op te pakken op uw werk of misschien zelfs een nieuwe werkomgeving te overwegen. Door soms kleine veranderingen kan er veel gaan bewegen.

  Persoonlijk zie ik de campagneboodschap ook als een opdracht aan mezelf. Uit mijn zelfonderzoek kwam naar voren dat ik ervoor wil zorgen dat mensen kunnen worden wie ze zijn. Door de juiste werkomgeving te creëren en ze te helpen hun potentieel te ontdekken. Dit potentieel te duiden én te leren gebruiken. En het mooie is: hierdoor maak ik zélf ook weer een stap in de richting wie ik echt wil zijn: iemand die anderen helpt het beste uit zichzelf te halen.  
  Wat kunt ú doen om te worden wie u bent? Confronteer uzelf, werk aan uw zelfinzicht, creëer de juiste omstandigheden en vooral: kom in actie. Door te werken met uw talenten en door feedback van de mensen om u heen leert u het meeste. En bent u al snel op de goede weg.