update arbeidsmarktontwikkelingen - november 2014

update arbeidsmarktontwikkelingen november

 

economie & arbeidsmarkt in cijfers

  • de economische groei is nog fragiel; t.o.v. het tweede kwartaal in 2014 groeide de economie met 0,2% (en met 1,1% t.o.v. het derde kwartaal in 2013). De lichte groei is vooral te danken aan de export, investeringen en iets hogere consumptie door consumenten. 
  • er zijn meer banen voor werknemers, waardoor de werkloosheid al vijf maanden achter elkaar daalt. Het afgelopen kwartaal was de daling van de werkloosheid echter minder groot. Dat komt doordat meer mensen zich aanbieden op de arbeidsmarkt, maar niet iedereen vindt direct een baan. 
  • het aantal openstaande vacatures is in het derde kwartaal in bijna alle sectoren gegroeid. Het aantal vacatures is voor het vijfde kwartaal op rij gestegen. Het herstel op de arbeidsmarkt zet langzaam door.
  • na twee maanden van dalend consumentenvertrouwen – wat waarschijnlijk verband houdt met de gespannen internationale politieke situatie – is het vertrouwen in oktober weer toegenomen. Mensen besteden vooral geld aan duurzame goederen, zoals kleding, woninginrichting en huishoudelijke apparaten. 
  • producentenvertrouwen: producenten zijn met name positiever over hun orderportefeuille en toekomstige bedrijvigheid.