tabel update arbeidsmarktontwikkelingen - mei 2015

update arbeidsmarktontwikkelingen mei

twee derde van de bevolking heeft betaald werk

Van de 12,7 miljoen mensen tussen de 15 tot 75 jaar hadden er in april 8,3 miljoen een betaalde baan. Dat is 65,4% van de bevolking. Het aantal mensen met werk is in de periode februari-april met gemiddeld 2 duizend per maand toegenomen.

meer jongeren en 45-plussers met een baan

Vooral jongeren en 45-plussers gingen aan de slag. In de periode februari-april groeide het aantal 15-25-jarigen met een baan gemiddeld met 7 duizend per maand. 61,4% van de jongeren had in april werk, tegen 60,4% drie maanden geleden. 

In diezelfde periode nam de beroepsbevolking met gemiddeld 5 duizend per maand af. De beroepsbevolking krimpt al sinds begin dit jaar. Minder mensen treden toe tot de arbeidsmarkt dan eind vorig jaar het geval was. Er zijn nu minder mensen die de arbeidsmarkt betreden dan verlaten. 

producenten duidelijk positiever, consumenten iets minder positief

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in april aanzienlijk toegenomen. Het vertrouwen van consumenten is daarentegen iets afgenomen. Deze lichte afname komt doordat consumenten minder positief oordeelden over de economie. De koopbereidheid nam ook iets af. Het conjunctuurbeeld  blijft echter wel verbeteren, maakte het CBS bekend. Vanaf de zomer van 2013 tot het voorjaar van 2014 verbeterde de conjunctuur continu. (bron: CBS)