Geld en baanzekerheid vinden werknemers belangrijker dan een goede werk-privé balans. De crisis heeft invloed op wat werknemers aantrekkelijk vinden aan werkgevers.

Dat blijkt uit onderzoek van de Randstad Award 2014, waarbij ruim 13.500 Nederlanders zijn ondervraagd en de aantrekkelijkheid werd gemeten van 285 werkgevers in Nederland. De uitkomsten laten zien dat werknemers andere zaken belangrijk vinden dan vijf jaar geleden. Terwijl in 2009 veel belang werd gehecht aan een aangename werksfeer (80%), een goede werk-privé balans (56%) en baanzekerheid (56%), zo staan nu op een gedeelde eerste plek salaris/arbeidsvoorwaarden en werksfeer (67%), en volgt baanzekerheid (55 procent). Geld gaat dus voor een goede werk-privé balans.

De top 5 belangrijkste aspecten voor werknemers:

  1. aangename werksfeer 67%
  2. salaris/arbeidsvoorwaarden 67%
  3. baanzekerheid 55%
  4. balans werk/privé 44%
  5. interessante banen 41%

Het valt op dat de voorkeur van werknemers verschuift naar branches waar meer werkzekerheid is. De interesse in dienstverlening, consulting en bouw daalt. Werknemers gaan nu liever werken in de zorg, non-profit sector, chemische industrie, FMCG en het onderwijs. Er heerst een angst voor baanverlies, en mensen zien weer meer belang in goede arbeidsvoorwaarden.

baanzekerheid in verhouding tot flexibele arbeidsmarkt

Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt van Randstad Nederland geeft aan dat er juist een verschuiving moet komen van baanzekerheid naar werkzekerheid. “De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler en mensen moeten zich daar op voorbereiden. Het gaat daarbij niet zo zeer om baanzekerheid bij één bedrijf, maar te blijven ontwikkelen zodat je aan het werk blijft. Bedrijven moeten ruimte geven voor die ontwikkeling en werknemers de kans bieden zich te ontwikkelen zodat ze ook een volgende werkgever kunnen vinden.“