Er was veel ophef over payroll. Meerdere vakbonden zijn van mening dat alle overheden en grote bedrijven moeten stoppen met de inhuur van payroll-medewerkers. Mensen die langere tijd hetzelfde werk doen, moeten een vast contract aangeboden krijgen, stelden zij. 

Minister Asscher, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wilde zover niet gaan. Hij wil een nieuwe wet, waarin de rechten van payroll-medewerkers gelijk worden getrokken met werknemers die een vast contract hebben bij de organisatie waar ze voor werken. 

gelijk werk, gelijke rechten

De minister is al langer bezig om de verschillende rechten tussen werknemers te verkleinen. Vanaf januari 2015 is de ontslagbescherming al gelijkgetrokken tussen werknemers en vanaf juli 2015 geldt dat ook voor de ontslagvergoeding. Medewerkers met een tijdelijk contract hebben recht op een transitievergoeding als ze minstens twee jaar in dienst zijn geweest en de arbeidsovereenkomst is geëindigd op initiatief van de werkgever.

wat is de status nu?

Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder. Wat is de status nu aangaande payrolling? Minister Asscher werkt op dit moment aan een wetsvoorstel op basis van de aangenomen motie in 2014 van oud-Kamerlid Hamer (PvdA). Volgens deze motie moet de regering de arbeidsvoorwaarden van de payroll-medewerkers en ‘gewone’ werknemers gelijktrekken. Het (geheime) wetsvoorstel over payrolling ligt ter advies bij de Raad van State. Hierna buigen de Tweede en Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel. 

standpunt van randstad

Jacqueline van Beek, directeur Payroll bij Randstad: ‘Als payroll zorgvuldig en goed wordt ingevuld, is én blijft het een prima oplossing. Randstad maakt zich al jaren hard voor de rechten van flexibele medewerkers. Payroll-medewerkers zijn bij ons in uitstekende handen. Wij zorgen ervoor dat alles uitstekend geregeld is. Oók als het contract onverhoopt wordt beëindigd. Via ons doorplaatscentrum helpen wij ze op weg naar een nieuwe betrekking. We stellen ons op als partner van de werkgever en maken ons hard voor gelijke rechten voor de vaste medewerker en de medewerkers die bij ons op de payroll staan. Het klopt dat er schrijnende gevallen zijn van payroll-medewerkers, die zonder enige bescherming en met slechte voorwaarden aan het werk zijn. En dat moet zeker stoppen! Mijn oproep aan werkgevers is dan ook dat als zij payroll overwegen dit alleen met een betrouwbare partij te doen met goede referenties.’