De helft van werkend Nederland wil graag zelf beslissen of vakantiedagen in tijd of geld worden uitgekeerd. Het Randstad Werkmonitor onderzoek, gehouden door SSI onder 810 werkenden, levert opvallende uitkomsten op aangaande vakantie en vakantiegeld. Het onderzoek wijst uit dat werkend Nederland in het algemeen meer vrijheid wil als het over vakantiedagen en vakantiegeld gaat.

eigen keuzes maken

Van de respondenten zegt 49% de keuze te willen hebben tussen dagen opnemen of uitbetalen. Ook ervaren veel werkenden de regels die werkgevers stellen aan de maximale lengte van de vakantie als beperkend. Circa 69% zou het liefst zelf de lengte van het vakantieverlof willen bepalen. Een derde van de werkenden zegt minimaal drie weken vakantie nodig te hebben om echt te ontspannen en los te komen van het werk. 

Het (volledig) besteden van vakantiegeld aan daadwerkelijk op vakantie gaan is eerder uitzondering dan regel. Bijna driekwart van de werkenden besteedt het geld aan heel andere zaken. Zo gebruikt 57% het geld voor een verbouwing of renovatie. 43% besteedt een deel aan de zorg voor familieleden. Een kwart van de respondenten ziet het vakantiegeld trouwens het liefst per maand uitgekeerd.  

Algemeen Directeur Reiant Mulder van Randstad Nederland : “Vakantiedagen en vakantiegeld zijn belangrijke arbeidsvoorwaarden voor werkenden. Logisch dat ze dan zelf willen bepalen wat ze ermee doen. Tegelijk zet ik vraagtekens bij het inruilen van een groot aantal vakantiedagen voor geld. Werkenden moeten het belang van een periode van rust niet onderschatten. ”

werken tijdens vakantie?

Want laat werkend Nederland het werk wel echt los tijdens de vakantie? Velen niet. Ruim een kwart van de werkenden geeft aan dat de werkgever verwacht dat zij per telefoon en e-mail bereikbaar zijn tijdens de vakantie. Eén op de vijf werkenden voelt zich onder druk gezet tijdens de vakantie werkgerelateerde telefoontjes en e-mails te beantwoorden. Terwijl bijna een derde er bewust voor kiest om tijdens de vakantie werkgerelateerde kwesties te behandelen, omdat men betrokken wil blijven.  

Sterker nog: vooral hoger opgeleide mannen zeggen in de vakantie door te werken, om zo een achterstand in het werk te voorkomen. Het gaat om maar liefst een kwart van de werkenden die de verleiding niet wil of kan weerstaan.  

Bram Bakker, psychiater: "Deze ontwikkeling baart mij zorgen. Vakantie en daadwerkelijk los komen van het werk zijn cruciaal om datzelfde werk vol te kunnen houden en leuk te blijven vinden. Het belang van rust wordt helaas nog steeds onderschat."